« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
ZOV NA POBUNU

Vrh Al-Kaide pozvao Saudijce da sruše vlast

"Zašto se ne pobunite, vi sinovi moćnih i ponosnih plemena koja preziru smrt, kako biste prekinuli ponižavanje i tlačenje", poručuje Ayman al-Zawahiri, vođa Al-Kaide

Fotografija vijesti
Više o

pobuna

,

Saudijska Arabija

,

Al-Kaida

,

Ayman al-Zawahiri

Vođa al Qaede, Ayman al-Zawahiri, pozvao je Saudijce da idu za primjerom arapskog proljeća u Egiptu i Libiji i da se "pobune" protiv saudijskog režima, piše u četvrtak specijalizirana američka internetska stranica SITE, javlja Hina.

"Zašto se ne pobunite, vi sinovi moćnih i ponosnih plemena koja preziru smrt, kako biste prekinuli ponižavanje i tlačenje", poručuje vođa u videosnimci objavljenoj na internetu, po prijevodu američke internetske stranice za praćenje islamističkih mrežnih stranica.

Videoporuka koja traje šest minuta i 19 sekunda snimljena je u veljači ili ožujku, ocjenjuje SITE a u četvrtak se pojavila na islamističkim mrežnim stranicama.

Video počinje snimkama kralja Abdulaha od Saudijske Arabije u društvu pape Benedikta XVI. i američkih predsjednika Georgea W. Busha i Baracka Obame.

Zawahiri u svom govoru podsjeća da su se "arapski narodi prije gotovo godinu dana pobunili protiv svojih čelnika".

"Digli su se na zapadu, na jugu, na sjeveru, a vi, vi se niste ni pomaknuli. Braćo moja plemenita, zašto ste strpljivi s vladarima iz kuće Al-Sauda, jednog od najpokvarenijih režima", upitao je.

Zawahiri na snimci zamjera saudijskom režimu što je jedno vrijeme bio otvorio zemlju američkim snagama, džihadiste strpao u zatvor i širio nemoral putem medija.

U ranijim snimkama objavljenim zadnjih dana, Zawahiri je pozvao islamističke pobunjenike šebab u Somaliji da napadaju kenijske snage i vojnike Afričke unije u Somaliji. Usto je pozvao Jemence da se pobune protiv novog predsjednika Abda Raba Mansura Hadija koji je, po njegovu mišljenju, "agent" SAD-a.

18.05.2012. 07:42:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh