« Život
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
PAZITE

Vožnja pod utjecajem potiče mlade na rizično ponašanje

Tinejdžeri koji se voze s intoksiciranim vozačima imaju veće izglede da i sami sjednu za upravljač pod utjecajem droge ili alkohol

Pazite što učite mlade
Pazite što učite mlade (Arhiva)
Više o

alkohol

,

vožnja u pijanom stanju

,

mladi

,

vožnja

Češća vožnja s vozačima koji su pod utjecajem alkohola ili droga znatno povećava rizičnost ponašanja mladih za upravljačem, pokazalo je jedno američko istraživanje. Istraživanjem je, tijekom 3 godine, godišnjim upitnikom bilo obuhvaćeno oko 2500 srednjoškolaca kako bi se ispitali trendovi rizičnih ponašanja.

"Zanimao nas je i slučaj kad mlada osoba upravlja vozilom pod utjecajem alkohola i droga kao i kad je suputnik u vozilu kojim upravlja intoksicirana osoba jer kombinacija ta dva ponašanja nosi stvarni rizik", kaže jedan od voditelja istraživanja Bruce Simons-Morton iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Bethesdi u Marylandu.

"Prema našem istraživanju razmjerno je visok postotak, oko 30%, onih koji su ili vozili pod utjecajem ili ih je vozio intoksicirani vozač u posljednje 3 godine".

Prema rezultatima istraživanja, 12-14% srednjoškolskih učenika svake godine kazalo je kako se vozilo intoksicirano u proteklom mjesecu, a 23-38% se vozilo u automobilu s pijanim ili drogiranim vozačima unutar protekle godine, napisali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Pediatrics.

Djeca koja su se u jednoj godini najmanje jednom vozila s pijanim ili drogiranim vozačem imala su 10 puta veće izglede sama sjesti pijana ili drogirana za volan od djeteta koje se nikad nije vozilo s pijanim ili drogiranim vozačem.

Rizik je porastao 34 puta kad je mladu osobu vozio pijani vozač tijekom obje ispitane godine najmanje jednom godišnje, te 127 puta ako je mladu osobu tijekom 3 ispitane godine najmanje jednom godišnje vozio intoksicirani vozač.

"Razmjeri tih veza doista zaokupljaju pažnju", kaže Simons-Morton.

Izloženost vožnji pod utjecajem alkohola ili droga u mladosti može kod tinejdžera stvoriti dojam da se radi o normalnom ponašanju, kažu znanstvenici.

"Kad se vozite s intoksiciranim vozačem, to vam ideju vožnje pod utjecajem alkohola ili droga čini normalnom", kaže Simons-Morton.

On je dodao da je sadašnja politika borbe protiv vožnje mladih pod utjecajem alkohola ili droge dobra, no roditelji i vršnjaci moraju biti ustrajni.

"Želite u glavu tinejdžera usaditi važne poruke", kazao je Simons-Morton.


02.04.2014. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh