« Biznis
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
PROBLEMI?

Volkswagen na sudu, dioničari traže milijarde odštete

Dioničari traže naknadu za pad vrijednosti dionica VW-a uzrokovanog skandalom koji je izbio u rujnu 2015. i koji ga je do sada stajao 27,4 milijarda eura raznih kazni i odšteta

Dodatni problemi za Volkswagen
Dodatni problemi za Volkswagen (Arhiva)
Više o

Volkswagen

,

VW

,

suđenje

Suđenje Volkswagenu od kojeg dioničari traže odštetu u iznosu od 9,2 milijarda eura optužujući ga da ih je ranije trebao izvijestiti o skandalu s manipuliranjem emisijama svojih dizelskih automobila počelo je danas, a predsjedavajući sudac Christian Jaede kazao je kako je moguće da će zbog zastare uzeti u obzir samo neke od 1670 potraživanja.

Dioničari traže naknadu za pad vrijednosti dionica VW-a uzrokovanog tim skandalom, koji je izbio u rujnu 2015. i koji ga je do sada stajao 27,4 milijarda eura raznih kazni i odšteta. "VW je trebao ranije reći tržištu da je varao i stvorio rizik vrijedan milijarde", rekao je Andreas Tilp, odvjetnik podnositelja tužbe, pred višim regionalnim sudom u Braunschweigu. "Vjerujemo da je VW trebao reći tržištu ne kasnije od lipnja 2008. da ne mogu proizvesti tehnologiju koju su trebali u Sjedinjenim Državama."

Tužitelji tvrde da VW nije ispunio svoju dužnost da informira ulagače o financijskim posljedicama skandala, koji je procurio u javnost tek nakon što je američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) 18. rujna 2015. objavila da je prekršio Zakon o čistom zraku.

Da su ulagači znali za VW-ove kriminalne djelatnosti, mogli su ranije prodati dionice ili ih ne kupovati čime bi izbjegli gubitke, tvrde tužitelji.

VW-ove dionice zabilježile su pad vrijednosti do 37 posto u danima nakon što su vlasti razotkrile da njegovi dizelski automobili imaju više emisije od dopuštenih.

10.09.2018. 16:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh