« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
I PRINČEVI IMAJU OBVEZE

Vojska šalje princa Williama šest tjedana na Falklande

Pilot uvježban za pronalaženje i spašavanje, William će šest tjedana provesti na otocima istočno od argentinske obale

Princ William
Više o

princ William

,

Kate Middleton

,

Falklandski otoci

,

kraljevsko vjenčanje

Uoči obilježavanja 30. godišnjice rata što su ga Britanci vodili protiv Argentine koja još polaže pravo na to otočje, britanski će princ biti šest tjedana raspoređen na Falkladne, javlja Hina.

Nakon Božića koji će provesti sa svojom suprugom Kate, vojvotkinjom od Cambridgea, početkom 2012. poručnik William Wales, kako princa nazivaju u RAF-u otputovat će na Falklandsko otočje.

Pilot uvježban za pronalaženje i spašavanje, William će šest tjedana provesti na otocima istočno od argentinske obale i bit će drugi član britanske kraljevske obitelji koji će služiti na Falklandima koje Argentinci nazivaju Malvinima.

Princ Andrew, vojvoda od Yorka, drugi kraljičin sin, bio je pilot helikoptera u ratu koji je argentinska vojna hunta počela 1982. kako bi javno nezadovoljstvo zbog loše gospodarske situacije skrenula na vanjsku politiku.

Tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher hitro je uzvratila slanjem britanskih vojnika na otoke i u kratkom sukobu - u kojemu je poginulo 650 argentinskih i 250 britanskih vojnika - potvrdila britanski suverenitet.

Rat se pamti po agresivnom praćenju u britanskim i argentinskim medijima. Kada su u svibnju 1982. Britanci potopili argentinski brod General Belgrano i s njime stotine mladih vojnih ročnika, britanski tabloid The Sun na naslovnici je objavio: "Gotcha!" (Jesmo ga!), piše američki USA Today.

Otoci danas imaju 3.000 stanovnika, a Britanci ondje drže još oko 1.000 vojnika. Argentina još uvijek potražuje to otočje na kojem se pretežito uzgajaju ovce.

11.11.2011. 18:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh