« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
GUBITAK PAMĆENJA

Vojnik odgovoran za pokolj u Afganistanu tvrdi da se ne sjeća incidenta

"On se ne sjeća toga događaja. Pamti što je se dogodilo prije te večeri i što se dogodilo poslije, ali nema sjećanje na ono između", kazao je odvjetnik Roberta Balesa

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Afganistan

,

ratni zločini

,

civili

,

Robert Bales

Stožerni narednik Robert Bales, osumnjičen za ubojstvo 16 afganistanskih civila, "ne sjeća" se toga događaja, izjavio je u ponedjeljak navečer njegov odvjetnik John Henry Browne nakon prvog sastanka sa svojim branjenikom u vojnom zatvoru u Kansasu, javlja Hina.

"On se ne sjeća svega što se dogodilo te večeri. To ne znači da pati od amnezije. Postoji mnogo drugih mogućnosti", rekao je novinarima Browne, koji ima iskustva u zastupanju višestrukih ubojica, uključujući i poznatog serijskog ubojicu Teda Bundyja.

Browne se sastao s Balesom u vojnom zatvoru u Fort Leavenworthu, u koji je narednik prevezen u petak i smješten u samicu. Bales još nije formalno optužen, ali to se može očekivati do kraja tjedna. Zasad ga se sumnjiči da je 11. ožujka napustio svoju bazu, ulazio u kuće afgansitanskih seljaka i pobio 16 civila, uključujući devetero djece i tri žene, u pokolju koji je teško opteretio odnose Sjedinjenih Država i Afganistana.

"On se ne sjeća toga događaja. Pamti što je se dogodilo prije te večeri i što se dogodilo poslije, ali nema sjećanje na ono između", kazao je Browne.

Bales je američki ratni veteran. Služio je tri rotacije u Iraku i ovo mu je bila prva u Afganistanu. Njegov vojnički dosje je besprijekoran, ali je imao problema u svom privatnom poslovnom životu, pa je tako zbog loših investicija izgubio kuću na Floridi.

20.03.2012. 09:34:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh