Metro-portal.hr

objavljeno 20.03.2012. 09:34:34
GUBITAK PAMĆENJA

Vojnik odgovoran za pokolj u Afganistanu tvrdi da se ne sjeća incidenta

"On se ne sjeća toga događaja. Pamti što je se dogodilo prije te večeri i što se dogodilo poslije, ali nema sjećanje na ono između", kazao je odvjetnik Roberta Balesa

Fotografija vijesti

Stožerni narednik Robert Bales, osumnjičen za ubojstvo 16 afganistanskih civila, "ne sjeća" se toga događaja, izjavio je u ponedjeljak navečer njegov odvjetnik John Henry Browne nakon prvog sastanka sa svojim branjenikom u vojnom zatvoru u Kansasu, javlja Hina.

"On se ne sjeća svega što se dogodilo te večeri. To ne znači da pati od amnezije. Postoji mnogo drugih mogućnosti", rekao je novinarima Browne, koji ima iskustva u zastupanju višestrukih ubojica, uključujući i poznatog serijskog ubojicu Teda Bundyja.

Browne se sastao s Balesom u vojnom zatvoru u Fort Leavenworthu, u koji je narednik prevezen u petak i smješten u samicu. Bales još nije formalno optužen, ali to se može očekivati do kraja tjedna. Zasad ga se sumnjiči da je 11. ožujka napustio svoju bazu, ulazio u kuće afgansitanskih seljaka i pobio 16 civila, uključujući devetero djece i tri žene, u pokolju koji je teško opteretio odnose Sjedinjenih Država i Afganistana.

"On se ne sjeća toga događaja. Pamti što je se dogodilo prije te večeri i što se dogodilo poslije, ali nema sjećanje na ono između", kazao je Browne.

Bales je američki ratni veteran. Služio je tri rotacije u Iraku i ovo mu je bila prva u Afganistanu. Njegov vojnički dosje je besprijekoran, ali je imao problema u svom privatnom poslovnom životu, pa je tako zbog loših investicija izgubio kuću na Floridi.

20.03.2012. 09:34:34
http://metro-portal.hr/vojnik-odgovoran-za-pokolj-u-afganistanu-tvrdi-da-se-ne-sjeca-incidenta/69274/