« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 22 dana
SAVJETI

Vojnička dijeta - što trebate znati o njoj

Popularna trodnevna dijeta je striktni režim prehrane s potpuno određenim namirnicama koje smijete jesti

Jeste li spremni?
Jeste li spremni? (Metro)
Više o

dijeta

,

vojnička dijeta

Tražite dijetu zbog koje možete izgubiti nekoliko kilograma u samo par dana? Internetske tražilice vjerojatno će vam preporučiti tzv. vojničku dijetu. Radi se o režimu koji traje tri dana, a na meniju su hrenovke, tuna i sladoled. 

Svaka vapa sumnja je opravdana, 

Što je vojnička dijeta? 

Popularna trodnevna dijeta je striktni režim prehrane s potpuno određenim namirnicama koje smijete jesti. Neki tvrde da njom možete izgubiti i do pet kilograma u tri dana. Jelovnik je ekstremno kalorijski siromašan i običan. 

No, je li ova dijeta zdrava?

"S ovom niskokaloričnom dijetom s malo ugljkohidrata gubite većinom vodu i mišiće"; tvrdi nutricionistica Elaine Magee za CNN. "Voda u tijelu odmah pada jer se smanjuju zalihe glikogena. Do toga dolazi zbog premalo kalorija i ugljikohidrata. Kile se vraćaju čim počenmo normalno jesti."

Neobičan jelovnik često zbunjuje javnost. Prvi se dan za doručak jede šalica kave i jedna šnita tosta. Za ručak je kava ponovno na meniju, a jede se malo tune i jedan tost. Večera nije ništa bolja jer bismo trebali jesti bilo koje meso , pola banane, malu jabuku i - sladoled od vanilije. 

"Bit ćete umorni, frustrirani i nećete se moći koncentrirati. Nećete imati snage za vježbanje, a cijelo ćete vrijeme biti gladni", dodaje nutricionista Lisa Drayer za CNN. 

Najgori je treći dan kad trebate jesti samo 800 kalorija. 

Zašto se zove vojnička dijeta?

Ovakva dijeta kritična za zdravlje povezuje se s vojskom, a tako su je prozvali blogeri, youtuberi i brojni strani portali koji tvrde da su je stvorili nutricionisti američke vojske. 

"Mi nismo ovo izmislili. Ne koristimo to. Nema nikakve sličnosti s pravom vojničkom prehranom. Čak su i naše porcije zdravije i nutritivno bogatije", objasnila je Patricia Deuster, nutricionista i autorica vodiča prehrane za američku vojsku. 

Imajte na umu da se na dijeti jedu hrenovke i sladoled, a oba 'obroka' su štetna za srce i razine šećera u krvi. 

"Ne postoje dokazane tvrdnje o tome da kombinacija hrane u ovoj dijeti može ubrzati metabolizam i ukloniti salo", Magee je dodala i zaključila kako postoje puno pametniji izdraviji načini gubljenja kilograma.

11.06.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh