« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
SITUACIJSKA VJEŽBA

Vojna vježba hrvatskih i američkih oružanih snaga

Operativni mentorski tim za vezu prvi je mješoviti američko-hrvatski tim koji će biti poslan u Afganistan.

Mješoviti američko-hrvatski vojni tim tijekom vježbe na poligonu u Gašincima.
Mješoviti američko-hrvatski vojni tim tijekom vježbe na poligonu u Gašincima. (Vlado Kos, CROPIX)
Više o

SAD

,

Irak

,

NATO

,

Afganistan

,

Hrvatska

,

Đakovo

,

vojna vježba

,

Gašinci

,

Ivan Galović

,

Nacionalna garda

,

Oružane snage RH

,

Charles Davis

,

američko-hrvatski vojni tim

,

obrambena suradnja

,

obuka

Na vojnom poligonu u Gašincima, u blizini Đakova, danas je održana situacijska vježba Operativnoga mentorskog tima za vezu, prvoga mješovitog američko-hrvatskog tima koji će biti poslan u Afganistan kako bi mentorirao pripadnike Afganistanske nacionalne vojske.

Tijekom vježbe prikazana je dosadašnja obuka i dostignute sposobnosti pripadnika Oružanih snaga RH i američke Nacionalne garde iz Minessotte, koji će činiti prvi takav mješoviti tim kojim će zapovijedati bojnik Ivan Galović. Pripadnici hrvatskih i američkih oružanih snaga tijekom vježbe prikazali su napad na konvoj i reakciju pri napadu iz zasjede.

Vježbi su nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac sa suradnicima te načelnik Odjela za obrambenu suradnju američkoga vojnog izaslanstva u RH pukovnik Charles Davis.

U izjavi novinarima general pukovnik Kruljac je ocijenio da je to vrhunac međunarodne suradnje s Nacionalnom gardom iz Minessotte, a ujedno i najzahtjevnija zadaća Oružanih snaga RH, pri čemu je dodao da su se naši timovi dosad pripremali u Njemačkoj, a sada se koriste prednostima hrvatskih vojnih vježbališta.

Pukovnik Davis je ocijenio da je današnja vježba mješovitoga tima odličan primjer međunarodne suradnje te nastojanja SAD-a i europskih partnera da se omogući konkretan napredak u djelovanju Afganistanske nacionalne vojske.Objasnio je kako je napad na konvoj odabran za vježbu jer je u misijama u Afganistanu on uvijek moguć, dodajući kako će prvi hrvatsko-američki mješoviti tim do 13. ožujka završiti obuku te biti spreman za odlazak u Afganistan.

Posebno smo ponosni i počašćeni da je, kao plod višegodišnje suradnje s Nacionalnom gardom Minessotte, naš partner iz SAD-a ponudio da zapovjednik mješovitoga hrvatsko-američkog Operativnoga mentorskog tima za vezu bude bojnik Ivan Galović, koji ima veliko iskustvo iz Domovinskog rata, istaknuo je Kruljac.

Dodao je kako među članovima tog tima iz redova hrvatskih Oružanih snaga većina dočasnika i časnika ima iskustvo iz Domovinskog rata. Nekoliko ih je već bilo u misijama u Afganistanu, a većina članova iz redova američke Nacionalne garde ima iskustvo iz mirovnih misija NATO-saveza u Iraku, Afganistanu i Kosovu.

Bojnik Galović rekao je novinarima da se situacija prikazana u vježbi može dogoditi i u Afganistanu, dodajući kako se idući tjedan obuka nastavlja s još složenijim zadaćama, sve do 13. ožujka, kada bi zajednička postrojba trebala biti spremna za odlazak u misiju u Afganistan, gdje će "trenirati, poučavati i mentorirati" pripadnike Afganistanke nacionalne vojske te koordinirati aktivnosti drugih postrojba u toj misiji. (hina/metro-portal)

26.02.2009. 15:05:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh