« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
O, DA ;)

Vodećim kreditnim agencijama prijete kazne

Tri vodeće agencije za kreditne rejtinge koje ocjenjuju dug zemalja članica Europske unije mogle bi biti kažnjene zato što nisu korigirale nedostatke u postupku ocjenjivanja

Malo su lagali?
Malo su lagali? (Arhiva)
Više o

kreditni rejting

,

Fitch Ratings

,

Standard & Poor's

,

Moody's

,

agencije

,

rejting

Europski regulator za nadzor tržišta vrijednosnih papira (ESMA) danas je objavio rezultate istrage o postupku ocjenjivanja državnih obveznica u agencijama Moody's, Standard & Poor's i Fitch u razdoblju od veljače do listopada ove godine.

Među najvećim nedostacima regulator izdvaja značajan vremenski razmak između početka postupka ocjenjivanja i objave rejtinga i slabe mehanizme kontrole tajnosti podataka u samim agencijama.

Tako je u pojedinim slučajevima odluka o promjeni rejtinga objavljena pet dana nakon što je donesena a u jednom slučaju razmak se protegnuo i na dva tjedna. Rejtinzi inače moraju biti objavljeni u kratkom roku, nakon što se izdavatelju obveznica dade najmanje 24 sata vremena da ospori eventualne greške.

'Istraga ESMA-e ustanovila je nedostatke u postupcima ocjenjivanja državnog duga koji bi mogli predstavljati rizik za kvalitetu, neovisnost i integritet rejtinga i samog postupka njihova utvrđivanja', kazao je predsjednik ESMA-e Steven Maijoor.

'Agencije bi trebale ubrzati postupak i pobrinuti se da uvedu reda', poručio je. U ESMA-i ističu da neće istraživati i same rejtinge.

Tri agencije morat će podastrijeti planove za otklanjanje navedenih nedostataka kako bi se osigurala potpuna usklađenost njihova poslovanja sa zakonima EU-a i kako bi se iskorijenile neprimjerene dosadašnje prakse, kazao je nadalje Maijoor u istupu pred novinarima.

Na vrhuncu krize u eurozoni S&P je naljutio Grčku 2011. jer joj je snizio rejting upravo u vrijeme obnovljenih pregovora s EU-om o paketu pomoći. To je rezultiralo trećim od tri zakona EU-a kojim se regulira poslovanje rejting agencija u dugom nizu godina.

Tako će od idućeg mjeseca agencije morati objavljivati promjene vezane uz kreditne rejtinge isključivo prema unaprijed utvrđenom kalendaru kako bi se poboljšala transparentnost.

Bonitetne agencije ključni su element financijskog sustava jer ih ulagači koriste kako bi procijenili vjerojatnost povrata uloženog novca. Financijska kriza izazvala je nelagodu u pogledu toga što se tržišta previše oslanjanju na njihove ocjene.

03.12.2013. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh