« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
PRIJAVITE SE

Europska središnja banka traži nove suradnike

Europska središnja banka traži nove suradnike: bankare, pravnike, kompjutorske stručnjake koji će nadzirati banke, a treba ih tisuću u sljedećoj godini

Želite nadzirati banke? Evo posla ...
Želite nadzirati banke? Evo posla ... (Arhiva)
Više o

Europska središnja banka

,

ECB

,

zapošljavanje

,

zapošljavanje u inozemstvu

Caroline Willeke ima točno dvanaest mjeseci vremena da nađe 1.000 suradnika za europsku ustanovu za nadzor banaka. A to je divovska zadaća. Ova ekonomistica vodi odjel za regrutiranje osoblja za Ustanovu za nadzor banaka u sklopu Europske središnje banke. Na raspolaganju joj stoji 10-člana ekipa, kadrovski odjel joj pomaže. Svi imaju pune ruke posla. Očekivanja od suradnika su velika.

Kandidati moraju potjecati iz članica EU-a, radni jezik je engleski. Obvezatan je završen studij stupnja bachelor, još bolje master i višegodišnje radno iskustvo. Bili to bankari, kontrolori poslovanja ili konzultanti, oni moraju znati kako se prave bilance banaka i kako izgleda menadžment rizika. Pored 770 nadzornika banaka traže se i kompjutorski stručnjaci, pravnici, statističari i suradnici za kadrovske poslove. Do studenoga 2014. sva bi radna mjesta trebala biti popunjena, a onda ESB mora kontrolirati najvažnije europske banke.

Najprije vodeći menadžeri

Kako bi pronašla prikladne kandidate za vodeće menadžere Caroline Willeke je angažirala "lovce na glave". "Odlučili smo za nadzornike banaka primijeniti takozvano načelo top-down", kaže ona. Najprije žele popuniti vodeći menadžment zatim srednji menadžment. Generalni direktori će onda sami birati voditelje svojih odjela i pododjela. "To ima prednost da menadžeri mogu sami odabrati svoje ekipe, da se u vidu ima dobru mješavinu timova i da će, nadamo se, biti izabrani najbolji", kaže voditeljica projekta.

Prvi nadzornici već rade

Njezin tim se razišao po cijeloj Europi i vrbuje suradnike za novu zadaću. Predstavili su se središnjim bankama i ustanovama za nadzor banaka članica EU-a, objasnili uvjete rada, plaće i dodatke, kako se živi u Frankfurtu na Majni. Naveli su također da ESB ima vlastiti dječji vrtić i europsku školu. "Naglasili smo također da tražimo žene i za vodeće pozicije", kaže Caroliine Willeke. "Naša uprava želi povećati udio žena na vodećim pozicijama i zacrtala je odgovarajuće ciljeve. 1.000 novih radnih mjesta nude priliku da se tu nešto unaprijedi." Europska središnja banka je upravo za vrhovnu nadzornicu banaka imenovala francusku bankaricu Daniele Nouy. Ako se suglase Europski parlament i Europsko vijeće onda može još ove godine preuzeti dužnost šefice.

Prvih 79 nadzornika banaka već su ljetos počeli s radom. Oni su izaslanici središnjih banaka i nacionalnih ustanova za nadzor banaka članica EU-a, jedna vrsta prethodnice, koja bi trebala izraditi pravilnik za nadzor banaka. Jedna od njih je Irkinja Karen Shine. Ova 32-godišnja žena radi na uredbama o pristojbama banaka. "Naziva nas se nekom vrstom pionira nadzora banaka", kaže ona. "Ja mogu prenijeti znanje koje u vezi s pristojbama imamo mi u irskoj središnjoj banci."

Ona zapravo u irskoj središnjoj banci radi u financijskom kontrolingu, ali zacijelo će duže ostati u Frankfurtu na Majni. Ona je upravo produžila boravak za godinu dana. ESB je uspostavio pet radnih skupina. Dvije izrađuju pravne temelje i pravilnik za nadzor banaka. Druge određuju koje će banke biti kontrolirane i što treba provjeravati. Jedna skupina priprema provjeru bilance. Više od polovice poslanih suradnika su iz Njemačke, Portugala, Španjolske i Italije.

Istovremeno ESB obavlja još jedan veliki projekt koji bi trebao završiti na ljeto 2014. U frankfurtskoj četvrti Ostend gradi se nova zgrada za Europsku središnju banku. 2.300 suradnika ESB-a moraju preseliti sredinom godine, bez onih 1.000 suradnika Europske ustanove za nadzor banaka. Za njih tamo nema mjesta. Nova zgrada je davno planirana i može primiti najviše 2.800 ljudi. Nadzornici banaka će useliti u ispražnjenu staru zgradu ESB-a, u Eurotower u središtu Frankufurta.

"Tijekom tri ili četiri vikenda ćemo stvari spakirati u staroj zgradi i raspakirati u novoj", kaže voditelj projekta novogradnje zgrade ESB-a Thomas Rinderspächer. "To može biti dobro pripremljeno, stvari će biti spakirane u kontejnera i ponovo raspakirane, nakon dan, dva se posao nastavlja." Tada će ESB nadzirati ne samo novčarsku politiku nego također kontrolirati europske banke.Selidbeni maraton 2014.

Piše: Anja Kimmig/Anto Janković/DW
07.12.2013. 09:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh