« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SEXTICIDI

Znanstvenici koriste napaljene bube umjesto pesticida

Sterilni mužjaci štetočina ne mogu oploditi ženke pa nemaju ni potomstva - na taj se način njihov broj drastično smanjuje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - Ilustracija)
Više o

pesticidi

,

skakavci

,

insekti

Toksični pesticidi dvosjekli su mač, ali uskoro bi mogli potpuno nestati iz uporabe. Naravno, ako je vjerovati znanstvenicima sa Židovskoga sveučilišta u Jeruzalemu koji su stvorili „super-napaljene", ali sterilizirane skakavce koji će se intimno družiti sa svojim partnericama u divljini. Tako je, to znači da ženke neće imati priliku biti majkama, no to je donekle i cilj. Pokažu li se istraživanja pouzdanima i uspješnima, uskoro bi mogli potpuno prestati upotrebljavati štetne kemikalije namijenjene uništavanju štetočina.

Tehnika sterilnih insekata koju promovira profesor Boaz Yuval sa spomenutog sveučilišta nije ništa radikalno i nepoznato. U biti, metoda se temelji na uzgajanju milijuna pripadnika određene vrste štetočina koji će se izolirati po spolu, zatim će se sterilizirati mužjaci i biti pušteni u divljinu. Bude li sve po planu, sterilni mužjaci „družit" će se sa ženkama koje neće biti oplođene niti imati potomstvo. Time bi se znatno smanjio broj štetočina. No, što je to što mužjake čini ekstra privlačnima i neodoljivima?

Yuval i njegovi kolege koriste poseban tip visokoproteinskih bakterija kojima hrane mužjake prije nego ih puste na slobodu. One su im neka vrsta specijalne seksualne formule zbog kojih ih ženke naprosto obožavaju. A oni su pak kao na Viagri. Možda vam se gadi pomisao na seks insekata, ali kad se malo bolje razmisli, oni će uživati, a vi imati hranu neokaljanu pesticidima. Svi su na dobitku, zar ne?

22.03.2010. 22:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh