« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
MRŠAVITE!

Voda je sjajna za mršavljenje

Vjerovali ili ne, trebate samo malo bolje paziti kad točno pijete vodu i skinut ćete kile bolje nego na bilo kojoj dijeti

Samo pazite kad pijete...
Samo pazite kad pijete... (Arhiva)
Više o

voda

,

skidanje kila

Voda je, kao što svi znamo, izvor života i ne bismo mogli živjeti bez nje. Upravo zato je smiješno koliko često ne mislimo na nju...

Pitka voda jedan je od temeljnih elemenata dobrog zdravlja. Pomaže mozgu da ostane budan, stanicama da funkcioniraju kako bi trebale, a izvedbi tijekom vježbanje da dosegne najviše razine. Postoji još jedna dobrobit vode, a to je da nam pomaže u gubitku težine.

"Ona nas može zasititi, što dovodi do toga da jedemo rjeđe ili manje količine u vrijeme obroka", kaže dijetetičarka Kelly Jones.

Dakle, kad tijelo punimo vodom - manje grickamo i bolje kontroliramo svoju glad. Osim toga, hidrirano tijelo lakše upravlja težinom.

"Loša hidracija može značiti da tijelo traži tekućinu kroz hranu. Zbog toga se ljudi osjećaju kao da jedu manje ako piju vodu prije ili za vrijeme obroka", dodaje Jones.

O vodi trebamo razmišljati kao o alatu za održavanje težine, a ne čarobnom metku za mršavljenje. Umjesto da pijemo kako bismo prikrili glad, pametnije je pijuckati redovito tijekom dana, što će pomoći u regulaciji apetita. Pitka voda može pomoći da se glad obuzda kratkoročno, ali ne dugoročno.

"Iako vrši pritisak na živčane stanice u probavnom traktu i šalje signale mozgu da ste siti, to ne traje dugo", tvrdi Jones.

Da bismo se doista osjećali sitima, osim vode, trebamo i proteine, masti i vlakna. Ali još jedna prednost vode je što ona također povećava potrošnju energije u mirovanju za čak 30 posto unutar 20 minuta od pijenja vode.

Koliko vode trebamo piti u danu?

Općenito pravilo kaže da bi svatko trebao popiti šest do osam čaša vode od 250 mililitara dnevno. Ali to ovisi o spolu, dobi, genetici, razini tjelesne aktivnosti, ali i klimi u kojoj živimo. Ako živite u vrućim klimama ili često vježbate, vjerojatno trebate piti još više.

Povrh osobnih potreba, stručnjaci preporučuju dodatnih 500 do 600 mililitara vode unutar tri sata prije vježbanja i do jedne litre tijekom vježbanja.

Nakon treninga preporučuje se popiti dodatnu litru vode po kilogramu izgubljene tjelesne težine.

Zatvor, suha usta, umor, glavobolja, ošamućenost i ubrzan rad srca te nizak krvni tlak znakovi su da ne dobivate dovoljno vode i da biste mogli dehidrirati, prema Cleveland Clinic.

Pripazite i da ne pretjerate s unosom vode. Posljedice pretjeranog unosa tekućine je neravnoteža tekućine u stanicama i izvan njih, što se događa kada tijelo ima toliko tekućine da su minerali poput natrija razrijeđeni u krvi.

Osim gubitka tjelesne težine, pijenje puno vode nudi mnoge druge prednosti koje bi mogle pomoći u mršavljenju. Pravilna hidratacija uklanja otpad iz tijela mokrenjem i znojenjem, regulira tjelesnu temperaturu, štiti tjelesna tkiva i ublažava opterećenje zglobova, prema klinici Mayo.

20.10.2022. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh