« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
SAVJETI

Voće i povrće stvarno čuva zdravlje

Dugoročno konzumiranje povrća (zelenog lisnatog, tamno narančastog i crvenog), voća (bobičastog) i voćnih sokova (naranče) može koristiti kognitivnim funkcijama u visokim godinama muškaraca

Samo navalite!
Samo navalite! (Arhiva)
Više o

voće

,

povrće

,

kognitivne sposobnosti

,

sredovječnost

Voće i povrće uvijek se nalaze na vrhu liste namirnica koje pomažu u očuvanju zdravlja, a kako idu godine, trebali bi ih konzumirati sve više, tvrde stručnjaci - istraživanje je pokazalo da sredovječni muškarci koji jedu mnogo voća i povrća mogu smanjiti izglede za kognitivne probleme u kasnijim godinama života u usporedbi s vršnjacima koji ne konzumiraju te namirnice često.

Znanstvenici su pratili gotovo 28.000 muškaraca 20 godina a na početku istraživanja bili su prosječno 51 godinu stari. Svake četiri godine ispitanici su ispunjavali upitnike o prehrambenim navikama. Također su prošli testiranja kognitivnih funkcija kad su bili prosječno 73 godine stari.

Na temelju tih rezultata znanstvenici su utvrdili da su muškarci koji su redovito jeli najviše povrća u prethodnih desetak godina, kad su bili u 70-im godinama života imali 17 posto manje izglede za umjerene kognitivne probleme i 34 posto manje izglede za velike mentalne poteškoće od muškaraca čija je prehrana sadržavala najmanje povrća.

Za konzumiranje voća nije se činilo da utječe na rizik umjerenih kognitivnih problema no muškarci koji su pili više soka od naranče imali su 47 posto manje izglede za velike mentalne potreškoće od muškaraca koji su pili najmanje toga soka, pišu znanstvenici u časopisu Neurology.

"Dugoročno konzumiranje povrća (zelenog lisnatog, tamno narančastog i crvenog), voća (bobičastog) i voćnih sokova (naranče) može koristiti kognitivnim funkcijama u visokim godinama muškaraca", kaže autor studije Changzheng Yuan s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Sve u svemu - ne propuštajte salate, ni pod razno!

08.12.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh