« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
UZ KORDON POLICIJE

Vlatko Marković ostaje predsjednik HNS-a

Marković je Štimcu pobjegao za jedan jedini glas nakon tri sata vrijeđanja, nadvikivanja i naguravanja u zagrebačkom hotelu Westin

Vlatko Marković
Vlatko Marković (Drago Sopta/Cropix)
Više o

HNS

,

Igor Štimac

,

Vlatko Marković

,

Hrvatski nogometni savez

Nakon više od tri sata incidenata, vrijeđanja, čak i naguravanja, Izborna skupština Hrvatskog nogometnog saveza je privedena kraju, a za novog/starog predsjednika izabran je Vlatko Marković koji tu dužnost obnaša od 1998. godine. Nakon tajnog glasovanja Marković je osvojio 25 glasova, a njegov protukandidat Igor Štimac 24 glasa.

Marković se zahvalio svim delegatima koji su glasovali, te naglasio da se svašta događalo u ovoj kampanji u posljednjih šest mjeseci. Za govornicu je izišao i Štimac koji je čestitao pobjedniku i poručio mu: "Želim da sada ostvarite sva ona obećanja koja ste dali u predizbornoj kampanji".

Nakon toga okupljenim novinarima Štimac je rekao: "Bili ste svjedoci silovanja demokracije. Mislim da smo ih potpuno razotkrili. Naravno da ćemo se žaliti višim instancama. Ne smijemo na ovome stati, jer ako ovako ostane, nećemo ih se 100 godina riješiti", završio je Štimac.

U kakvoj se atmosferi odlučivalo o poziciji čelnog čovjeka hrvatskog nogometa najbolje oslikava činjenica da se ispred Kristalne dvorane u hotelu Westin pojavio kordon policije kako ne bi došlo do još većih incidenata. Do prvih problema došlo je i prije samog početka sjednice zbog vjerodostojnice jednog od predstavnika Dubrovačko-neretvanskog saveza zbog čega Štimac nije dozvolio početak rada, a to je izazvalo burnu reakciju Zdravka Mamića.

Nakon natezanja Skupština je s 20 minuta zakašnjenja ipak počela, a do nadmudrivanja je došlo i oko izbora ljudi u radno predsjedništvo. Štimac je zatražio da u tijelu ima svoje ljude, jer i on je legitimni kandidat za predsjednika, a za dva člana predložio je Josipa Šarića i Darka Jergovića. No, njegov zahtjev je sakupio nedovoljna 23 glasa, dok je Markovićev prijedlog dobio 25 glasova, pa su u radno predsjedništvo uvršteni Vlatko Marković kao predsjednik, te Mato Kljaić, Branko Laljak, Mario Rubeša i Željko Širić.

Potom je uslijedila pauza kako bi Verifikacijska komisija donijela odluku koliko članova Skupštine ima pravo glasa, a s najviše pažnje iščekivala se odluka o predstavnicima Dubrovačko-neretvanskog saveza. Nakon što je Ante Vučemilović u ime komisije objavio kako imaju pravo glasovati delegati izabrani na prvoj Skupštini 28. listopada, Krešimir Vejić i Mato Previšić, uslijedila je ljuta reakcija Štimca koji je bio nezadovoljan takvim ishodom i na osobnoj razini izvrijeđao je Vučemilovića.

Prepucavanju nema kraja

Štimca je primirio Srebrić izrekavši mu opomenu. Problema je bilo i sa Zadarskim NS, a Vučemilovć je osporio nazočnost Rene Sinovčića jer se protiv njega vodi kazneni postupak, no Štimac je prozvao suprotnu stranu zbog Žužula, predstavnika NK Splita, a protiv kojeg se vodi kazneni proces. Vučemilović je ustvrdio da HNS nema saznanja o kaznenim prijavama protiv braće Žužul.

U Štimćevu stranu stao je Ivan Brleković istaknuvši kako su 'ovo teški i tragični trenuci za hrvatski nogomet' dodavši da bi to bilo 'nasilje nad nogometom' ukoliko bi se dozvolio izbor predstavnika NS Dubrovačko-neretvanske i Udruge Prve HNL. Štimac je potom pozvao Verifikacijsku komisiju da se povuće te još jednom odluči o svojim odlukama, no uslijedilo je glasovanje. Sa 26 glasova 'za' izglasana je odluka Verifikacijske komisije. Na koncu je odlučeno da Previšić može glasovati, Bajlo je uvršten umjesto Sinovčića, a Laljak i Špehar imaju pravo glasa kao predstavnici Prve HNL.

Nakon što je konačno usvojen dnevni red započelo je i glasovanje o predsjedniku HNS-a. U tim trenucima pred vratima Kristalne dvorane pojavio se i kordon policije kako ne bi došlo do još većih incidenata. Glasovanje je bilo tajno, a vršilo se na način da je svaki zastupnik nakon prozivanja pristupio stolu Izborne komisije, uzeo listić, a potom ga ubacio u kutiju. Ishod - Vlatko Marković i dalje je prvi čovjek HNS-a. (hina/metro-portal)

17.12.2010. 17:20:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh