« Žene
objavljeno prije 13 godina
ISLAM I LJUDSKA PRAVA

Vlasti u Saudijskoj Arabiji pustile iz zatvora žene uhićene zbog vožnje

Pet je žena uhićeno prošli utorak u gradu Jeddahu na obali Crvenog mora zbog toga što su sjele za volan automobila i time prekršile religijski zakon

Žene ne smiju voziti u S. Arabiji
Žene ne smiju voziti u S. Arabiji (americanbedu.com)
Više o

Saudijska Arabija

,

prava žena

Žene iz Saudijske Arabije koje su uhićene zbog prkošenja zabrani vožnje ženama, puštene su ih zatvora. Prema pisanju ABC Newsa, pet je žena uhićeno u gradu Jeddahu na obali Crvenog mora, a puštene su nakon što su potpisale obećanje kako više nikad neće sjesti za volan. Istu su izjavu morali potpisati i njihovi muški skrbnici.

Iako mediji prenose da je svih pet žena pušteno, Bejnjamin Joffe-Walt, urednik vijesti o ljudskim pravima na stranici Change.org, kaže kako se još ništa ne zna o sudbini jedne od njih te kako smatra da su puštene samo četiri od njih.

Žene su uhićene prošli utorak u dva odvojena „incidenta". Četiri žene uhićene su dok su vozile kroz dio Jeddaha koji se zove Dorat Al Aroos. Kasnije iste večeri, uhićena je još jedna žena dok je vozila centrom grada, nakon što su je, kao u filmovima, lovila i okružila četiri policijska vozila.

Prije dva mjeseca na Internetu se pojavio pokret „Woman2Drive", koji se preko društvenih mreža bori za jednakost i prava žena u Saudijskoj Arabiji, a smatra se da su ove žene simpatizerke pokreta i dio kampanje.

U Saudijskoj Arabiji ne postoji zakon koji brani ženama vožnju automobila, ali strogi religijski spisi, koji se naslanjaju na Vehabizam, tumače se da žene ipak ne smiju sjedati za volane. Provođenje ovih nepisanih pravila u nadležnosti je religijske policije.

30.06.2011. 13:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh