« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
NEVJEROJATNO

Vlasnik klinike za liječenje neplodnosti otac 600 djece

Ranije se smatralo da je spermu donirao uski krug njegovih prijatelja prijatelja, no otkriveno je da je oko 600 djece začeto uz pomoć sperme koju je donirao osobno

Bertold Wiesner i njegova supruga Mary Barton osnovali su kliniku u London 40-tih godina prošlog stoljeća i pomogli su začeti 1,500 beba
Bertold Wiesner i njegova supruga Mary Barton osnovali su kliniku u London 40-tih godina prošlog stoljeća i pomogli su začeti 1,500 beba (Bild.de)
Više o

umjetna oplodnja

,

liječenje neplodnosti

Jedan bi biolog iz Velike Britanije mogao biti otac čak 600 djece, začetih doniranom spermom u njegovoj klinici za liječenje nepolodnosti u Londonu, prenosi Hina.

Bertold Wiesner i njegova supruga Mary Barton osnovali su kliniku u London 40-tih godina prošlog stoljeća i pomogli su začeti 1,500 beba.

Ranije se smatralo da je spermu donirao uski krug izuzetno inteligentnih Wiesnerovih prijatelja, no sada je otkriveno da je oko 600 djece začeto uz pomoć sperme koju je donirao Wiesner osobno.

Dva muškarca začeta u klinici, filmski producent iz Kanade Barry Stevens i londonski odvjetnik David Gollancz istraživali su dokumente i analizom DNA utvrdili da je Wiesner, austrijski biolog, donirao čak dvije trećine ukupno darovane sperme.

Takva praksa danas je zabranjena, no u to vrijeme nitko nije znao da je Wiesner osigurao najveći dio sperme.

Tako veliki broj djece ne bi smio biti začet spermom istog davatelja zbog rizika da se neka od njih slučajno upoznaju i osnuju obitelj, što može uzrokovati teške genetske poremećaje u njihove djece.

09.04.2012. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh