« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
FU*K APELI

Vlada tvrdi da nije kriva za otkaz zbog 'F' majice

Prekrasan primjer načina na koji Vlada (ne) vidi odgovornost za svoje izjave, 'apele', a na kraju krajeva i cijeli 'posao' koji obavlja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Vlada

,

I don't need sex the government fucks me every day

Vlada RH danas je odbacila insinuacije Hrvatskog novinarskog društva i dijela medija da je jučerašnja reakcija premijerke Jadranke Kosor "na uvredljiv natpis na majici jednog od televizijskih snimatelja bila usmjerena prema uredništvu te da je rezultirala otkazom snimatelju jedne komercijalne televizije".

Nitko iz Vlade RH nije zvao niti je na bilo koji drugi način zahtijevao poduzimanje bilo kakvih mjera prema tom snimatelju, ističe se u priopćenju i dodaje kako Vlada na čelu s Jadrankom Kosor u potpunosti podupire i zalaže se za slobodu medija i pri tome ni na koji način ne utječe na rad novinara, urednika i drugih medijskih djelatnika.

U priopćenju stoji kako je, unatoč negodovanju članova Vlade, predsjednica Vlade omogućila snimatelju da profesionalno obavi svoj posao te je na kraju sjednice uputila poruku u kojoj je apelirala na sve urednike medija da njihovi djelatnici neprimjerenim ponašanjem ne vrijeđaju instituciju Vlade Republike Hrvatske.

Drugim riječima, apeliranje urednicima da 'pripaze' što na sebi nose njihovi 'podređeni' lijep je način da se kaže kako se ne utječe na slobodu medija (iako se u ovom slučaju uopće ne radi o slobodi medija!), jer za kriva tumačenja 'apela' koja su eventualno rezultirala otkazom negodujuća Vlada i premijerka nemaju nikakve veze. Kao vjerojatno niti s drugim 'pojavama' koje se odvijaju nakon njihovih izjava i priopćenja, a kojima javnost svakodnevno može svjedočiti.

U priopćenju se dodaje i kako Vlada ne odriče pravo pojedincima, pa i medijskim djelatnicima, na izražavanje vlastitog mišljenja i osobnog stava, ali ono nije spojivo s obavljanjem profesionalne zadaće. U svim demokratskim zemljama je uobičajeno primjereno ponašanje novinara, snimatelja i drugih javnih djelatnika u javnim institucijama koje isključuje bilo kakvo uvredljivo ponašanje prema tim institucijama, ističe se u priopćenju.

Vlada očekuje da bi se u tom smislu i HND trebao zalagati i promicati moralne i etičke vrijednosti te demokratske standarde koji vrijede u svim uljuđenim društvima. Predsjednica Vlade poziva Vijeće časti HND-a da iznese svoj sud o vrijeđanju institucije Vlade i to u prigodi obavljanja službenih obveza u zgradi Vlade.

Ovdje bi željeli naglasiti dio koji je u priopćenju (prikladno) izostavljen - u svim demokratskim zemljama, više ili manje perfidno licemjerstvo vlasti zaista je uobičajena pojava, ali jednako je uobičajeno i da se korupcija na najvišim instancama vlasti rješava promptno jer se demokratski izabrane vlasti 'boje' građana koji su im svojim glasovima povjerili odgovornost za koordinaciju i upravljanje najbitnijim društvenim funkcijama i, naravno, resursima. U suprotnom 'oni s ceste' koji su im to povjerenje dali, često izlaze na te iste ceste.

Zaključak cijelog ovog 'kulturološkog' sukoba nameće se sam po sebi i glasi: sporni natpis s majice, barem njegov uzročni dio, potpuno je istinit (a to dobro znaju oni koji su se zbog njega našli uvrijeđeni jer zna se da istina najviše boli).

31.07.2009. 17:27:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh