« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
GAS, GAS!

Kazneno prijavljeni Rončević i Bačić

Očekuje se da će DORH tražiti ukidanje zastupničkog imuniteta Rončeviću, te da će Bačić već danas biti suspendiran s položaja u MUP-u

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

USKOK

,

Berislav Rončević

,

MORH

,

DORH

,

kaznena prijava

,

afera kamioni

,

Eurokamioni

,

Ivo Bačić

Protiv bivšeg ministra obrane i HDZ-ovog saborskog zastupnika Berislava Rončevića te njegova bivšeg pomoćnika u MORH-u Ive Bačića, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije danas je podignuo kaznenu prijavu zbog sklapanja štetnog ugovora pri kupnji vojnih kamiona 2004. godine. Policijska kaznena prijava rezultat je višemjesečne istrage MUP-a, USKOK-a, DORH-a, Vojno-sigurnosne agencije i Vojne policije.

U priopćenju Ravnateljstva policije, u kojem nije naveden identitet prijavljenih, navodi se da je taj ured podnio kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organizirani kriminalitet Državnog odvjetništva RH protive dvije, bivše odgovorne osobe u MORH-u. Kaznena prijava podnesena je u vezi s nabavom neborbenih motornih vozila iz 2004. godine za potrebe Ministarstva obrane RH, stoji na kraju policijskog priopćenja u kojem se ne navodi sadržaj kaznene prijave.

"Potvrđujemo da smo zaprimili kaznenu prijavu Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije MUP-a protiv bivšeg ministra obrane Rončevića i njegova bivšeg pomoćnika Bačića", kratko je Hini kazao glasnogovornik USKOK-a ne želeći otkriti sadržaj prijave niti kada će USKOK donijeti državnoodvjetničku odluku u tom slučaju.

Mediji nagađaju da se Rončevića i njegova bivšeg pomoćnika za financije Bačića tereti da su oštetili državni proračun za 10 milijuna kuna pri kupnji 39 vojnih kamiona 2004. godine. Početkom te godine MORH je raspisao natječaj za kupnju 76 vozila, za što je trebalo izdvojiti 39 milijuna kuna. Kako MORH nije imao osiguranu cijelu svotu, natječaj je poništen, no krajem godine Rončević i Bačić izravnom su pogodbom za 34,5 milijuna kuna kupili 39 kamiona od tvrtke Eurokamioni.

Rončević, koji je na čelu MORH-a bio od 2003. do početka 2008., ranije je ocijenio kako je postupak protiv njega politički motiviran, no to nije argumentirao. Bačić je državni tajnik u MUP-u, a mediji nagađaju da će već danas biti suspendiran te da će DORH zatražiti ukidanje zastupničkog imuniteta Rončeviću, to jest odobrenje za pokretanje kaznenog postupka.

Dvojica aktera kaznene prijave, Rončević i Bačić, iz MORH-a su u siječnju prošle godine prešli na dužnosti u MUP, koji je trebao istražiti nabavu kamiona u kojoj su sudjelovali. Rončević je imenovan ministrom unutarnjih poslova, a s te je dužnosti smijenjen u listopadu 2008., nakon ubojstva odvjetničke vježbenice Ivane Hodak. 

Na spornu nabavu kamiona prvi je još 2005. tijekom predizborne predsjedničke kampanje upozorio predsjednik Stjepan Mesić. Mediji i oporba često su kupnju kamiona navodili kao primjer korupcije, a iz HDZ-a su odgovarali da je afera izmišljena. Sredinom veljače ove godine osnovano je i saborsko istražno povjerenstvo u kojem je HDZ-ova većina, bez oporbenih članova, zaključila da nije bilo nezakonitosti niti je riječ o korupciji te da je Rončević, koji od početka afere odbija sve optužbe, oklevetan, a javnost dezinformirana.

Saborska većina prihvatila je početkom srpnja izvješće tog povjerenstva na kojemu je Rončević tvrdio da su jedino kamioni IVECO odgovarali traženim uvjetima, to jest NATO-ovim standardima koje je postavio Glavni stožer te da se zbog toga izravno pregovaralo s njihovim zastupnikom Eurokamioni. No, u istrazi je stručnim vještačenjem utvrđeno da to nije istina te da su i kamioni drugog ponuđača (MAN) zadovoljavali traženim uvjetima.

Iako se o navodnim nezakonitostima počelo pričati još prije četiri godine, USKOK je policijsku istragu zatražio tek u prosincu prošle godine. Policija je ove godine u ožujku i travnju dostavila posebna izvješća, no kako konkretno nije utvrđena ničija kaznena odgovornost, USKOK je sredinom travnja zatražio nastavak istrage i mišljenja vještaka strojarske struke i knjigovodstvenog vještaka radi utvrđivanja tehničkih karakteristika i vrijednosti vozila.

Tijekom saborske rasprave o aferi kamioni otkrilo se i da Državni ured za reviziju 2005. DORH-u nije podnio cjelovito nego skraćeno izvješće o poslovanju MORH-a u 2004. u kojemu nije bilo nalaza o spornoj nabavi kamiona. Dio medija nagađa i kako je inzistiranje na rasvjetljavanju afere s kamionima razlog smjene bivšeg ravnatelja policije Vladimira Fabera.

Izvor: Hina


31.07.2009. 15:42:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh