« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
IZVJEŠĆE GONGA

Vlada svoj posao ne radi dovoljno transparentno

Vlada se ne drži načela transparentnosti, a to je najviše vidljivo u dodjeljivanju novčanih sredstava lokalnim jedinicama gdje je na vlasti HDZ, tvrdi GONG

Fotografija vijesti
Više o

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

GONG

U svojem izvješću o transparentnosti rada Vlade u 2010., GONG je oštro kritizirao njezin rad, prenosi Hina. GONG tvrdi kako se vlada nije držala načela transparentnosti, posebice u dodijeljivanju novaca iz proračuna jedinicama lokalne samouprave u kojima je na vlasti HDZ ili njihovi koalicijski partneri, stoji u izvješću.

Tako je 2010. od ukupno 24 jedinice lokalne samouprave kojima je dodijeljen novac, u gotovo svima na vlasti HDZ ili njegovi koalicijski partneri, osim u Puli gdje su na vlasti IDS i SDP te u Punitovcima gdje je na vlasti nezavisna lista, kazao je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.

Također, od ukupno 133 općina, gradova i županija koje su primile pomoć iz proračunskih zaliha u razdoblju od 2007. do 2010. godine u velikoj su većini na vlasti stranke vladajuće koalicije s nacionalne razine.

Iako je količina sredstava iz proračunskih zaliha koje je vlada dodijelila po svojim rješenjima različitim subjektima znatno smanjena od 2007., kad je ukupni iznos bio preko 300 milijuna kuna, na 63 milijuna u 2010., lani je općinama, gradovima i županijama dodijeljeno gotovo 2,5 milijuna kuna više nego godinu ranije.

U GONG-u pretpostavljaju da su ta sredstva dodijeljena na zatvorenim sjednicama Vlade jer njihova dodjela nije bila spomenuta ni u dnevnom redu ni u priopćenjima sa sjednica.

Zatvorene sjednice Vlade i dalje su pravilo, a ne iznimka, pa je njihov udio u 2009. godini bio 43,93 posto, a u 2010. 45,37 posto. Kriteriji za zatvaranje sjednica i dalje nisu jasni, ističu u GONG-u, a nastavlja se i praksa neobjavljivanja dnevnog reda sjednica, tako da nije moguće provjeriti autentičnost naknadnih priopćenja.

Član Vijeća GONG-a Nenad Zakošek zaključuje kako naši ministri i vlada uopće ne shvaćaju potrebu da civilno društvo dobiju kao partnera u izvršenju svojih funkcija.

Po njegovom mišljenju, Hrvatska kao društvo i država zaostaje za praksom dobrog upravljanja koja se u zadnjih 10-15 godina naročito dobro uspostavila u razvijenim demokracijama, a znači otvorenost u radu i podrazumijeva da su informacije o odlukama lako i izravno dostupne onima na koje će se odnositi.

21.07.2011. 15:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh