« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
RADIMIR ČAČIĆ:

Vlada skreće fokus javnosti s korupcije na benigne teme

Kad bi se ukinule sve plaće i materijalni troškovi svih općina i gradova, dobilo bi se tek jednu dvjestotinu Vladina budžeta, kaže Čačić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Vlada

,

korupcija

,

INA

,

lokalna samouprava

,

Radimir Čačić

,

MOL

Predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata Radimir Čačić danas je ocijenio kako Vlada očigledno želi prebaciti fokus javnosti s korupcije, kriminala i gospodarskog kolapsa na "benigne teme" poput reforme lokalne samouprave organizirajući o tome široku javnu raspravu.

Čačić je na konferenciji za novinare upozorio da bi udio javnih prihoda na razini lokalne samouprave u Hrvatskoj trebalo biti tri puta veće ili 30 posto, po europskim standardima, dok je kod nas to svega 10,9 posto, a najveći dio, 89,1 posto, je u rukama Vlade HDZ-a i njegovih partnera.

"Kad bi se danas ukinule sve plaće i materijalni troškovi svih općina i gradova, dobili bismo tek jednu dvjestotinu od Vladina budžeta", kazao je Čačić upozorivši da Vlada, kad je riječ o par milijuna kuna, hoće javnu raspravu 'ne bi li vidjela hoće li ukinuti Baricu ili Šteficu', a kad je riječ o milijardama eura, onda radi sama.

"Rasprava o reformi lokalne samouprave gola je atrakcija bez sadržaja", naglasio je Čačić napominjući da Vlada još nije donijela ni Strategiju regionalnog razvitka Hrvatske, iako je to bila obvezna još 2008., ni zakone vezane uz to.

Na pitanje novinara da komentira zašto predsjednik Mesić traži ispitivanje ugovora između Ine i Mola, Čačić je najprije podsjetio da je Račanova Vlada prodala prvi paket na transparentnom natječaju i dobila četiri puta veću cijenu od procijenjene u javnosti i tada je, dodaje, plaćena premija za dio upravljanja do razine 25 plus jedan posto, a Mađari su od sedam članova uprave dobili dva.

Nakon toga, dodaje, Vlada ne prodaje svoje dionice, ali usmjerava prodaju putem Fonda (branitelja) prema Mol-u, ulazi se u proces kupovanja na burzi, po cijeni na burzi, a paralelno se bez javnosti potpisuje potpuni prijenos svih izvršnih ovlasti na Mol i - tu je poanta, jer Mol sa 47 posto vlasništva dobiva 100 posto upravljanja, kaže Čačić.

"Ako Mol ne može dokazati da je platio premiju, tada se trebaju preuzeti ovlasti u upravljanju u skladu s dioničkim paketom, a ako je platio treba vidjeti gdje je plaćena, kad je hrvatska država imala benefit od toga ili je to možda imao netko drugi. O tome je govorio predsjednik Mesić", zaključuje Čačić.

Čačić je ocijenio i da je predsjednička kampanja dosad benigna te da bi Ivo Josipović i Vesna Pusić trebali ući u drugi krug želi li se osigurati pobjeda lijevog centra. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 14:27:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh