« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MA SUPER

Vlada oprašta dugove gubitašima

POGLEDAJTE VIDEO - Modelom C država pomaže tvrtkama koje su u poteškoćama bile i prije početka krize, a jedini kriterij koji moraju ispuniti je dobar plan restrukturiranja

(Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

Ivan Šuker

,

gospodarska kriza

,

model C

,

tvrtke gubitaši

Hrvatska država pomoći će poduzetnicima koji se nalaze u posebno velikim poteškoćama otpisom ili djelomičnim otpisom duga prema državi, ili pretvaranjem potraživanja države u udio u kapitalu, a jedini kriterij za takvu pomoć će biti kvalitetan plan restrukturiranja tih tvrtki.

Predviđeno je to Smjernicama za pomoć poduzetnicima u teškoćama koje je Vlada prihvatila na današnjoj sjednici.

Riječ je o tzv. modelu C kojim se pomaže tvrtkama koje su u poteškoćama bile i prije početka gospodarske krize, a u provedbu Smjernica bit će uključeno nekoliko ministarstava, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Poručila je kako Vladu ništa neće spriječiti da osnaži gospodarstvo i Hrvatska počne nazirati prve naznake izlaska iz krize. Nikakve kritike, objede ni omalovažavanja neće nas spriječiti. Znamo što radimo, napravili smo programe za pomoć gospodarstvu, kazala je Kosor.

Podsjetila je da te mjere nisu mogle biti prihvaćene dok se nisu sredile neke druge stvari, da su rebalansima proračuna u prošloj godini stvoreni uvjeti za mjere iz modela A i B.

Model C, naglasila je, predviđa dva instrumenta pomoći - pretvaranje državnih potraživanja u kapital, ili otpis potraživanja države, ako poduzeća izrade prihvatljiv plan restrukturiranja i ako ih odobri Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Zaključkom kojim prihvaća smjernice, Vlada ujedno zadužuje sva resorna ministarstva da u roku 15 dana osiguraju sve uvjete za provedbu smjernica, a rok od 30 dana imaju neka ministarstva za predlaganje programa pomoći malim i srednjim poduzetnicima u teškoćama te njihovo upućivanje Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ministar financija Ivan Šuker napominje kako poduzeća koja se ne nađu u ovom modelu vjerojatno nemaju posebnu budućnost. I Šuker je ponovio kako je jedini kriterij za pomoć države po modelu C da poduzeća naprave održiv plan restrukturiranja.

Kao osnovne karakteristike tvrtki koje bi mogle računati na pomoć po modelu C Šuker navodi njihovo generiranje duga prema državi, nepodmirivanje obveza prema drugim vjerovnicima i njihov značajan utjecaj na nelikvidnost.

Te tvrtke često ne podmiruju ni obveze prema zaposlenicima, daju lažnu sliku o gospodarstvu i stanju zaposlenosti, navodi Šuker. Ističe i kako treba ubrzati stečajeve, jer, kaže, stečaj ne mora biti ništa loše.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je da će na jednoj od narednih sjednica biti predstavljen paket mjera iz tog ministarstva usmjeren na jačanje gospodarstva, a odnosit će se na ubrzanje predmeta pred trgovačkim sudovima i smanjenje zaostataka na tim sudovima.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač pozvao je i banke, kao velike vjerovnike tvrtki u poteškoćama, da se, zajedno s vlasnicima, menadžerima i državom, aktivno uključe u rješavanje dugogodišnjih problema tih tvrtki. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 16:41:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh