« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Vlada nema viziju upravljanja turizmom

Statistike su lažne, realnost je pad od 4-5%

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)

Čelnik HNS-a Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za novinare kritizirao rezultate ovogodišnje turističke sezone i politiku upravljanja turizmom, te rekao kako sadašnja Vlada nema viziju, strategiju i snagu za upravljanje turizmom.

Složio s tvrdnjama predsjednika Uprave agencije adriatica.net Marka Vojkovića koji osporava statističke podatke o porastu turističkog prometa.

"Realno je pad ove godine četiri do pet posto", ustvrdio je Čačić i rekao kako su statistike o porastu noćenja i broja turista lažne.

Čačić drži da su male šanse da sadašnja ekipa na vlasti nešto promijeni. "Ponovno je malim politikantskim trgovinama jedan resor došao u apsolutno nekompetentne ruke, dan od strane nekompetentnog premijera", ocijenio je čelnik HNS-a.

"Nakon četiri godine HDZ-ove i malo manje od godine dana Vlade HDZ, HSS i HSLS u hrvatskom turizmu nije učinjeno ništa", smatra Čačić i navodi kako je koalicijska Vlada od 2000. do 2003. napravila pomak u prihodima od turizma s 2 na 5,6 milijardi eura, odnosno 280 postotni rast, dok je u posljednjih pet godina učinjen pomak s 5,6 na 7,3 milijardi eura, odnosno samo 28 postotni rast. "Time nije pokriven ni rast inflacije", ustvrdio je Čačić.

O tome kako se radi u turizmu, grani "koja sa svojim doprinosom od 25 posto BDP-a ima najveći potencijal da pomogne u izlasku iz sadašnje gospodarske situacije", govori i podatak kako je Hrvatska "ove godine, po prvi puta u 45 godina, ispala iz kataloga najvećih svjetskih turoperatora - TUI-a i Thomasa Cooka", naglašava Čačić.

Predsjednik HNS-a Splitsko-dalmatinske županije i HNS-ov nositelj teme turizam, Srđan Gjurković također je rekao kako hrvatski turizam nema sustava već je poput igara na sreću jer se "čekaju rezultati sezone kao brojevi na bingu i onda se tumače kao uspjeh".

Na upit novinar hoće li podnijeti zahtjev za aktiviranje zastupničkog mandata, Čačić je rekao da će do kraja mjeseca Hrvatskome saboru uputiti zahtjev za aktivacijom mandata koji će biti identičan zahtjevu koji je svojedobno uputio bivši požeško-slavonski župan Ante Bagarić.

"Do kraja mjeseca ću podnijeti zahtjev za aktiviranje mog saborskog mandata, koji će biti prepisan od riječi do riječi, od zareza do zareza, od mog prethodnika župana Bagarića", odgovorio je Čačić.

"Dakle, da ne bi bilo kakvih dvojbi, do zareza će biti prepisan zahtjev, a HDZ će imati priliku na to odgovoriti da li zakon u ovoj zemlji vrijedi za HDZ-ovce i HNS-ovce isti ili ne vrijedi", dodao je Čačić.

Bagarić je u travnju 2006. godine Mandatno-imunitetnom povjerenstvu Hrvatskoga sabora podnio zahtjev za aktiviranje mandata koji mu je odobren. Bagarić je, kao i Čačić, prvotno zakasnio s aktiviranjem svoga mandata. (HINA)

10.09.2008. 18:18:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh