« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HSU PITA ŠUKERA:

Ima li zajam Svjetske banke uvjete koji se tiču mirovinskog?

HSU je zabrinut zbog napisa o mogućnosti doživotnog financijskog kažnjavanja osoba koje ranije odu ili budu poslane u mirovinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Svjetska banka

,

Ivan Šuker

,

HSU

,

mirovinski sustav

,

zajam

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) pozvala je danas ministra financija Ivana Šukera da javnosti objasni je li za nedavno odobreni zajam Svjetske banke od 200 milijuna eura, potpisao i neke dodatne uvjete koji se tiču mirovinskog sustava.

HSU je, kako ističu u priopćenju, zabrinut zbog medijskih napisa o mogućnosti doživotnog financijskog kažnjavanja osoba koje ranije odu u mirovinu, bez obzira na to odlazi li netko u mirovinu svojevoljno ili protiv svoje volje.

Dobro je poznato da je u Hrvatskoj glavni razlog odlaska u prijevremenu mirovinu ili otkaz, ili propadanje tvrtke, te sporna zakonska rješenja kojima se stariji radnici koji ostaju bez posla diskriminiraju slanjem u prijevremenu mirovinu, čak i onda kada žele dalje raditi ili tražiti novi posao.

S obzirom na namjeru Vlade da se postupno poveća dobna granica umirovljenja, HSU traži da se u Hrvatskoj godine odlaska u starosnu mirovinu prilagode očekivanom trajanju života u Hrvatskoj, a ne očekivanom trajanju života u Njemačkoj ili drugim naprednim zemljama Europske unije.

Obzirom na ponovne najave o povećanju izdvajanja za Drugi stup HSU upozorava kako nikad nije formirana radna skupina, koje je trebala razmatrati održivost Drugog mirovinskog stupa.

Također upozoravaju i na opasnost od mogućeg vezivanja visine mirovine uz imovinski cenzus, jer je mirovina pravo zarađeno na temelju nečijeg rada, a ne socijalna kategorija, pa stoga ne može ovisiti o državnoj milostinji. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 15:51:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh