« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SVI ZADOVOLJNI

Vlada i sindikati javnih službi potpisali kolektivni ugovor

VIDEO: I predsjednica Vlade i sindikalni čelnici ocijenili su kako je potpisani TKU dobar, napomenuvši da donosi i neka poboljšanja - o čemu se radi saznajte u članku

Ivan Šuker i Jadranka Kosor
Ivan Šuker i Jadranka Kosor (Goran Mehkek/CROPIX/Infopunkt.tv)
Više o

sindikati

,

Jadranka Kosor

,

Spomenka Avberšek

,

Ivan Šuker

,

javne službe

,

Koko i duhovi

Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi potpisali su danas Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe kojim se uređuju radna i materijalna prava oko 180.000 javnih službenika u iduće tri godine. Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je potpisivanje TKU-a dobrim signalom za nastavak socijalnog dijaloga, što je po njoj važnije i od ušteda koje su ostvarene odricanjem sindikata od božićnice za ovu godinu i ukidanjem tzv. cipelarina.

Najvažnije je da smo stvorili dobar okvir i otvorili dijalog jer dolazi rasprava o državnom proračunu za 2011. koji se, po odluci Hrvatskog sabora, ne može povećavati u slijedeće dvije godine, rekla je Kosor podsjetivši kako će uz proračun biti usvojen i Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Želim da jednako uspješni budemo i oko dogovora o sudjelovanju u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV), rekla je Kosor istaknuvši kako je za Vladu iznimno važno da se dijalog o teškim gospodarskim pitanjima nastavi u GSV-u.

I predsjednica Vlade i sindikalni čelnici ocijenili su kako je potpisani TKU dobar, napomenuvši da donosi i neka poboljšanja, kao što je osiguranje sistematskih pregleda za sve zaposlene starije od 50 godina svake dvije godine, a za ostale svake tri godine. Zaposleni u javnim službama, kao i oni u državnim, ove će godine dobiti regrese i dar za djecu, a odriču se božićnice u iznosu od 1250 kuna. Također ostaju bez tzv. cipelarine, odnosno naknade za prijevoz do jednog kilometra od svojega radnog mjesta.

Iznos za božićnice bit će preusmjeren u Fond za nezaposlene, a Vlada će sa sindikatima nastaviti suradnju u vezi provedbe Programa gospodarskog oporavka, završetka pregovora s EU i u borbi protiv korupcije, rečeno je. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić napomenuo je da uskoro slijede pregovori o Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo i zdravstveno osiguranje. Ti su pregovori u zadnjih godinu dana bili u mrtvoj fazi, no sada je situacija zrela za njihovu obnovu, kazao je Babić.

Predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek istaknula je kako su sindikati javnih službi dokazali da ne treba dirati Temeljne kolektivne ugovore ako se želi ukinuti produžena primjena pravnih pravila i u razdoblju nakon isteka kolektivnog ugovora. Nisam za produženu primjenu pravnih pravila, ali sam uvijek za dokument kao što je TKU, rekla je Avberšek. (hina/metro-portal)

04.10.2010. 16:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh