« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
KISTANJE

Josipović sutra u Varivodama na otkrivanju spomenika srpskim civilima

U Varivodama je ubijeno devetero osoba u dobi od 45 do 84 godine, a za zločin se sumnjičilo šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Davor Žunić/CROPIX)
Više o

spomenik

,

Ivo Josipović

,

varivode

,

Dimitri Verhulst

Predsjednik Republike Ivo Josipović nazočit će sutra u Varivodama svečanosti otkrivanja novog spomen-obilježja za devetero srpskih civila starije dobi koji su ubijeni krajem rujna 1995. godine, nedugo nakon vojno-redarstvene akcije "Oluja".

Josipović se odazvao pozivu općine Kistanje i Srpskog narodnog vijeća (SNV) koji su organizatori komemorativne svečanosti i otkrivanja novog spomenika u Varivodama, a kako se doznaje u Uredu predsjednika, Josipović svojim posjetom želi naglasiti da svaka civilna žrtva ima pravo na odavanje počasti. Predsjednik Josipović time nastavlja svoju politiku iskazivanja pijeteta poginulima u vrijeme Domovinskog rata i svih ratova iz vremena raspada bivše Jugoslavije i, kako se naglašava u njegovom Uredu, u tom pogledu neće odustati bez obzira dogodi li se ponovno da se taj ili neki drugi spomenik ošteti ili uništi.

U Varivodama je, naime, krajem travnja polomljen drveni križ i ukradena spomen-ploča s imenima civila ubijenih 1995. Počinitelj je otkriven, a vandalski čin osudile su državne institucije i nevladine udruge. Sutra će u Varivodama biti otkriven novi spomenik, od kamena, visok oko 2,5 metra s natpisom "Nedužnim i mučki ubijenim mještanima Varivoda 28. 9. 1995." te imenima pogubljenih ispisanih ćirilicom i latinicom.

Iz Ureda predsjednika dodaju da bi gesta odavanja počasti civilnim žrtvama trebala biti baština svih hrvatskih građana bez obzira na to bili Hrvati, Srbi ili neke druge nacionalnosti jer, ističu, zločin nema nacionalni predznak, već svaki zločin, odnosno zločinac, ima ime i prezime. Predsjednik Josipović, kako je najavljeno, obratit će se nazočnima na svečanosti, a predviđeno je i davanje izjave novinarima. U Varivodama je ubijeno devetero osoba u dobi od 45 do 84 godine, a za zločin se sumnjičilo šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga. No, nakon postupka pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku, optuženici su oslobođeni krivnje čime je istraga vraćena na početak, protiv nepoznatih počinitelja.

Nakon Varivoda predsjednik Josipović posjetit će Manastir Krku i razgovarati s episkopom dalmatinskim Fotijem. Tema razgovora, doznaje se, bit će povratak kulturnog blaga koje je u vrijeme Domovinskog rata odneseno u Srbiju te ostvarivanje vjerskih prava u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

04.10.2010. 15:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh