« Svijet
objavljeno prije 14 godina
SUKOBI I PROBLEMI

Vlada Angele Merkel u krizi, oporba traži nove izbore

Pozivajući se na razmirice i krizu unutar vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije, predstavnici oporbe zatražili su raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora

(Getty Images)
Više o

Vlada

,

Angela Merkel

,

Njemačka

,

kriza

,

oporba

"Pojam 'novi izbori' u glavi je i srcima svih onih u ovoj zemlji koji razmišljaju politički odgovorno", rekla je predsjednica zastupničkog kluba stranke Zelenih Renate Kuenast. Ona je u razgovoru za dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" od ponedjeljka izjavila kako sukobi u vladajućoj koaliciji zbog najavljena oštrog paketa mjere štednje te sve jačih razmirica između stranaka Kršćansko-socijalne unije (CSU) i Liberalne stranke Njemačke (FDP) ostavlja samo jednu mogućnost, a to su novi izbori.

Kuenast je upozorila i da zbog izbora novog njemačkog predsjednika i otvorena iskazivanja naklonosti FDP-a oporbenom kandidatu Joachimu Gaucku nije siguran izbor kandidata demokršćanske Unije CDU/CSU Christiana Wulffa. "Najkasnije u trenutku poraza kandidata Unije koalicija s Angelom Merkel na čelu trebala bi se zapitati o potrebi novih izbora", zaključila je Kuenast.

Predsjednik zastupničkog kluba najveće oporbene stranke, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Frank-Walter Stenmeier je, podsjetivši na nejedinstvo vladajuće koalicije, također zatražio raspisivanje novih izbora.

"Vlada je promašila svoj cilj i kad to i sama spozna, najbolji izlaz bi bio raspisivanje novih izbora", rekao je Steinmeier tijekom vikenda za dnevnik "Bild". Predstavnici stranaka vladajuće koalicije složno su odbacili zahtjeve za novim izborima.

"Vlada će nastaviti svoj posao i to do kraja izbornog razdoblja 2013.", reko je predsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Volker Kauder. Istodobno je, kao i kancelarka Merkel tijekom vikenda, predstavnike stranaka vladajuće koalicije pozvao da zbiju redove i prestanu s otvorenim sukobima. "Kancelarka je jasno dala do znanja da ove kontraproduktivne rasprave moraju prestati", rekao je Kauder za TV postaju N-TV. (hina/metro-portal)

14.06.2010. 15:09:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh