« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
ZAPAMTITE!

Vježbati možete početi u bilo koje doba

Bez obzira kakve su nam životne okolnosti, nikada nije prekasno početi se baviti sportom, odnosno uvrstiti tjelesnu aktivnost u dnevnu rutinu kako bismo produljili život

Važno je početi
Važno je početi (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

godine

Tjelesna aktivnost dobro utječe na životni vijek čak i ako se njome počnemo baviti u srednjim godinama ili kasnije. Prvih osam godina istraživanja znanstvenici su pratili 14,559 muškaraca i žena u dobi od 40 do 80 godina, a idućih 12,5 pratili su i mortalitet. Tijekom tog perioda umrlo je 3,148 ispitanika. 950 od kardivaskularnih bolesti i 1,091 od raka. 

Pokazalo se da 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti tjedno općenito smanjuje rizik od smrti za 24 posto, za 29 posto od kardiovaskularnih bolesti i za 11 posto od smrti prouzročenih rakom. 

"Bez obzira kakve su nam životne okolnosti, nikada nije prekasno početi se baviti sportom, odnosno uvrstiti tjelesnu aktivnost u dnevnu rutinu kako bismo produljili život", kaže autor studije Soren Brage za portal Physician's Weekly.

"Svi profitiraju kada postanu fizički aktivni. Ovo vrijedi i za osobe koje pate od kroničnih stanja poput kardiovaskularnih bolesti ili tumora", dodaje Brage. 

U uspredbi s ljudima koji su neaktivni cijeli život, ljudi koji su postali minimalno fizičkli aktivni u srednjim godinama ili kasnije imali su za 24 posto manji rizik da umru tijekom istraživanja.

Oni koji su se intenzivnije bavili rekreacijom imali su za 38 posto manji rizik da prerano umru, dok se rizik za 42 posto smanjio kod onih osoba koje su se krenule intenzivno bavti sportom. 

150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno smanjuje rizik od prijevremene smrti za 46 posto, u odnosu na ljude koji su potpuno fizički neaktivni, pokazala je studija.

01.03.2020. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh