« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
POKRENITE SE!

Vježbanje je sjajna prevencija zaraze

Brojne studije potvrdile su da se oni koji su redovito fizički aktivni brže oporavljaju od respiratornih infekcija

Vježbanje je neophodno
Vježbanje je neophodno (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

virusi

,

prevencija

Kako biste uspješno izbjegli viruse, počnite se rekreirati. Tjelesna aktivnost štiti od virusnih infekcija, poboljšava rad kardiovaskularnog sustava, snižava krvni tlak, kontrolira tjelesnu težinu i štiti od bolesti, kao što su dijabetes, osteoporoza...

Brojne studije potvrdile su da se oni koji su redovito fizički aktivni brže oporavljaju od respiratornih infekcija. Također, oni koji redovito vježbaju imaju znatno blaže simptome prehlade, a smatra se da su ljudi koji treniraju čak za 50 posto otporniji na bolesti od onih koji pretežno tokom dana sjede.

Istegnite mišiće - raširene noge, stopala razmaknuta u širini kukova. Ruke na bokovima. Uz izdah savijte trup ustranu, zadržavajući položaj s raširenim laktovima i otvorenim prsima. Ova vježba će pomoći da se istegnu svi mišići trupa. Uz izdah vratite trup u početni položaj, savijte leđa u grbu i spustite se u duboki čučanj kako biste potpuno istegnuli leđa. Ponovite vježbu savijajući trup u suprotnu stranu.

Jačanje mišića - raširene noge, stopala razmaknuta u širini kukova. Uz uzdah, ruke spojite iza glave i raširite laktove pa glavom gurajte unazad, a rukama prema naprijed. Poslije nekoliko sekundi rotirajte trup u jednu, zatim u drugu stranu.

Umjeren trening - da biste uz pomoć vježbanja izbjegli prehladu, neophodno je voditi računa o trajanju, intenzitetu i tipu fizičke aktivnosti. Savjetuje se umjeren trening, što može biti brzo hodanje u trajanju od 30 minuta, plivanje i vožnja bicikla nekoliko puta sedmično, ples, lagano trčanje ili joga. Ove vježbe mogu postati dio redovitog treninga, ali bitno je napomenuti da s tjelesnom aktivnošću ne bi treba ni pretjerivati, jer u tom slučaju iscrpljuje organizam i čini ga podložnijim infekcijama.

Vožnja bicikla - kada vremenske prilike dozvoljavaju, vozite bicikl u prirodi i dišite punim plućima. U slučaju kiše i mraza, vozite sobni bicikl, a u rukama držati tegove i radite vježbe dok okrećete pedale. Na ovaj način poboljšat ćete cirkulaciju krvi.

I tako je to... samo vježbajte!

02.11.2019. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh