« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
SVJESTAN POSLJEDICA

Vještakinja Paravinju opisala kao manipulatora i lažljivca

Nezadovoljan nalazima liječnice Zorice Lazarević, Paravinja je tražio novo neuropsihijatrijsko vještačenje, no sud je to odbio

Dragan Paravinja
Dragan Paravinja (Facebook)

Na Osnovnom sudu u Sokolcu u Bosni i Hercegovini u utorak je završena glavna rasprava u postupku protiv Dragana Paravinje, koji je ondje optužen za pokušaj silovanja a hrvatsko ga pravosuđe sumnjiči za ubojstvo malodobne Antonije Bilić iz Drniša, piše Hina. Tijekom ročišta, vještakinja je opisala Paravinju kao manipulativnu osobu. Na ročištu je svoj iskaz dala djevojka s inicijalima S.G. koju je Paravinja 2002. godine pokušao silovati u okolici Jahorine a javnost je iz tog dijela suđenja bila isključena.

Neuropsihijatrica Zorica Lazarević svjedočila je pak u svojstvu sudskog vještaka i Paravinju je opisala kao "manipulativnog" i "sklonog laganju" no ipak je zaključila kako nije riječ o duševno bolesnoj osobi.

Pojašnjavajući kako iskaz temelji na provjeri Paravinjine medicinske dokumentacije te na pregledu što ga je obavila, Lazarević je kazala kako u vrijeme kada je počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret optuženik nije bio duševno poremećen ni bolestan.

"On je tada bio svjestan posljedica", ustvrdila je liječnica.

Paravinju je u intelektualnom smislu opisala kao iznaprosječnog no socijalno devijantnog, što je razvidno kroz njegov egocentrizam, manipulativnost, patološko laganje te jasnu odsutnost svakog osjećaja krivnje i kajanja.

Procjena neuropsihijatrice je kako je Paravinja i u djetinjstvu pokazivao znakove loše društvene prilagođenosti, a to se nastavilo i tijekom njegova razvoja te u konačnici dovelo do pokušaja silovanja za koje je optužen i u BiH i u Srbiji.

Nezadovoljan nalazima liječnice Lazarević, Paravinja je tražio novo neuropsihijatrijsko vještačenje, no sud je to odbio.

Tijekom rasprave u utorak optužba je predstavila i niz materijalnih dokaza koji Paravinju povezuju s pokušajem silovanja S.G.

Dragan Paravinja će u zatvoru "Kula" u Istočnom Sarajevu čekati presudu suda u Sokolcu, a nakon toga bi mogao biti predan u nadležnost suda BiH koji treba odlučiti o njegovu mogućem izručenju Hrvatskoj. Paravinja je na ročištu pred sudom BiH u ponedjeljak izjavio kako se ne protivi izručenju Hrvatskoj, no iznio je i tvrdnju kako posjeduje državljanstvo BiH. Ukoliko bi se to potvrdilo, postupak izručenja mogao bi se znatno zakomplicirati s obzirom da BiH nema obvezu izručenja svojih državljana bez obzira na to kakvo su kazneno djelo počinili u inozemstvu.

Policija i dalje traži nestalu djevojku

Policija je oko 14 sati završila današnju potragu za nestalom Antoniom Bilić (17) iz Kričaka pored Drniša. Pretragom terena na autocesti D-1 od Zatona Obrovačkog do tunela Prezid i željezničkog nadvožnjaka na tom djelu ceste ni danas nije pronađeno tijelo nestale djevojke, doznaje se u šibensko-kninskoj Policijskoj upravi (PU).

Antonia je nestala 7. lipnja dok je stopirala kod mosta na Čikoli, a 42-godišnji Dragan Paravinja, koji je nakon uhićenja u BiH priznao zločin i u čijem su kamionu pronađeni tragovi krvi Antonije Bilić, rekao je da je djevojku zadavio i bacio u rijeku Krku. Paravinja je kasnije izjavio da je ubojstvo Antonije Bilić priznao pod policijskom prisilom.

Hrvatska je 30. lipnja od BiH zatražila njegovo izručenje.

Načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić kaže kako policija svim raspoloživim snagama u suradnji s pripadnicima gorske službe spašavanja i vatrogascima za maloljetnicom intenzivno traga od 18. lipnja, a potragom su do sada bile obuhvaćene čak četiri županije - Šibensko-kninska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Karlovačka.

Kostanić podsjeća kako je policija završila potragu čitava korita rijeke Krke, od jezera Brljana gdje je, kako je Paravinja tvrdio, bacio njezino tijelo, do riječnog ušća. Kako njezino tijelo nije pronađeno na mjestu koje je Paravinja naveo, čak ni kad je potpuno isušen dio Brljana, policija smatra kako je Paravinja lagao te da Antoniju u rijeci Krki više neće tražiti, kazao je Kostanić.

Ubuduće će više biti pretraživana trasa kojom se Paravinja na dan nestanka maloljetnice 7. lipnja, ali i idući dan, 8. lipnja, vozio kamionom, dodao je.

Paravinja je 7. lipnja prošao cestom Dugopolje - Split - Drniš - Paravinje te se noću na 8. lipnja vraćao na tu trasu, a koristio se uglavnom alternativnim cestama koje policija sada pretražuje, no zbog velikih vrućina ne može se proći više od deset do 15 kilometara na dan, kaže Kostanić i dodaje kako je riječ o tešku i mukotrpnu poslu.

Ronioci su povučeni s terena, a pretragu sada obavljaju kopnene snage.

U daljnjoj pretrazi, kaže Kostanić, policija će više pretraživati i područje Bilišana u Zadarskoj županiji jer je Paravinja u oproštajnom pismu, koje je pronađeno u kupaonici njegove rođakinje netom prije nego je uhvaćen i priveden, spominjao Bilišane te naveo kako ubojstvo djevojke ne treba povezivati s njim ako tijelo bude pronađeno na području Bilišana.

S obzirom na to da je do sada sve lagao, policija, navodi Kostanić, sumnja i u njegovo priznanje te intenzivno provjerava i informacije koje bi upućivale na to da je Antonia Bilić živa.

U ovom trenutku nikakva se mogućnost ne može isključiti, zaključio je Kostanić.

12.07.2011. 18:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh