« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
SRUŠEN MIT

Vjerovali ili ne žene su ipak bolje u parkiranju od muškaraca

Nova studija je opovrgnula globalni stereotip i pokazala da su žene ipak bolje u parkiranju limenog ljubimca nego muškarci

Fotografija vijesti
Više o

parkiranje

,

žene

,

vožnja

,

muškarci

,

stereotip

Nakon brojnih istraživanja, javnih rasprava, prepiranja na forumima, debatiranja na zabavama vječno pitanje "tko se bolje parkira, muškarci ili žene?" je možda, konačno, dobilo odgovor koji će iznenaditi većinu vozača: žene su bolje. Bez obzira na sve izuzetke, a svi znamo da oba spola kriju prave bisere, britansko istraživanje ide ženama u prilog.

U istraživanju najvećeg britanskog koncesionara parkirališta, tvrtke NCP, sudjelovalo je 2,500 vozača koji su prolazili niz testova, pronalaženje mjesta, pravilno parkiranje i vrijeme, a maksimalna ocjena je bila 20 bodova.     

Iznenađujuće, studija je pokazala da iako ženama treba poprilično duže nego muškaraca da parkiraju automobil, one su vještije u pronalaženju parking mjesta te centriranju limenog ljubimca. Djevojke su postigle prosječnu ocjenu 13.4, a muškarci 12.3 bodova.

U prvom djelu testa muškarci su lošije prošli jer je većina zbog nestrpljenja prebrzo vozila parkiralištem i na taj način promašila slobodno mjesto, dok je ženama njihov umjereni, spori pristup omogućio da zamijete ljude koji se spremaju isparkirati.

Drugi segment je bio pozicioniranje automobila, a rezultati su pokazali da je 39 posto volonterki odlučilo parkirati u rikverc, metoda koju instruktori vožnje preporučaju, dok se samo 28 muškaraca odlučilo na tu opciju. Nadalje, većina muškarca je bilo zadovoljno kako su se parkirali i samo njih 29 posto je napravilo nužnu korekciju. S druge strane, 56 posto žena je popravljalo parkiranje sve dok nisu bile zadovoljne s pozicioniranjem automobila. Takav pristup je rezultirao time da je 53 posto vozačica savršeno centralno parkiralo automobil, dok je to učinilo samo 25 posto muškaraca.

Zadnji dio testa je bilo vrijeme potrebno za parkiranje, a u tom segmentu studije muškarci su bili daleko nadmoćniji s prosječnim vremenom od 16 sekundi, dok je ženama trebalo 21 sekunda da smjeste automobil na predviđeno mjesto.

Istraživanje je polučilo još jednu zanimljivost, ako su muškarci u društvu žene oni ju pokušavaju zadiviti tako što unatoč slobodnom, većem parkirnom mjestu automobil "guraju" na očigled nemoguća mjesta. 

A ako imate vremena i želite se nasmijati nečijim vozačkim "sposobnostima" pogledajte video kako žena/muškarac bočno parkira maleni Smart na mjesto gdje stane tegljač:  

30.01.2012. 10:49:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh