« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
TRADICIJA

Viteški turnir u Gornjoj Stubici

Sunčanu subotu možete provesti u Gornjoj Stubici na tradicionalnom viteškom turniru

Povratak u 16. stoljeće s vitezovima
Povratak u 16. stoljeće s vitezovima (MHZ)
Više o

viteški turnir

,

Gornja Stubica

,

Muzej seljačkih buna

U subotu 11. lipnja u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici imate priliku napraviti vremenski skok u 16. stoljeće. Jednodnevno putovanje vremeplovom u ovom se Muzeju odvija već od 2000. godine. Što vas čeka toga dana, ako navratite u bajkovito Hrvatsko zagorje?

Kao i u stara, ako već ne i tako dobra vremena, možete vidjeti kako su se vitezova borili na svojim konjima. Nakon što pokažu svoju spretnost, uživat ćemo i u njihovim dvobojima, kojima će se pokušati dokazati pred izabranim djevama. Posjetitelji će već od 13 sati biti u prilici posjetiti srednjovjekovni sajam i opskrbiti se različitim proizvodima koje ne možete inače pronaći na raznim štandovima s plastikom.

Cijeli dan se mogu razgledati vojni logori različitih udruga iz Hrvatske, Češke i Slovenije: Družbe vitezova zlatnog kaleža, Tahyjevih puškara, Vitezova zelingradskih, Reda srebrnog zmaja, Dubovačkih streličara, Anno Domini, Vitezova Ružica grada, Vitezova belog volka te skupine Markus M. Osim što će možete uživati u njihovim živopisinim odorama, pokazati će vam svoje umijeće u baratanju srednjovjekovnim oružjem, ali ćete imati i priliku sami se iskušati u gađanju lukom i strijelom, baratanju mačevima, oni mlađi drvenim, možete pokušati izraditi vlastitu pancirnu košulji ili otkriti čari srednjovjekovnog nogometa. Mačevalačka skupina Aureus Unicornis ove će nam se godine prvi puta pridružiti u Stubici svojim dramsko-mačevalačkim prikazima.

Naravno, nije se zaboravilo da svi ne vole oružje. I nekada je život imao i drugu stranu. Tako skupina Codex već nekoliko godina u Stubici razveseljava sve prisutne svojom renesansnom glazbom. Ove će im se godine pridružiti još jedna češka skupina: Rattus Rattus. Djevojke iz udruge Agram i plesna skupina Grofice Konjski pokazati će vam kako je izgledao ples prije razdoblja raznih klubova. Glazbom će vas u prošlost vratiti i Laudate, a da bi se dodatno opustili pobrinut će se i grupe Slip i An Ghaletacht, uz vesele irske akorde. Dakako, ovdje su i žongleri iz skupina Artistika čiju predstavu Oda ludosti i mudrosti, majstorije Trilje IV, i Vodorige i njegovu Priču o jednom snu jednostavno morate vidjeti.

Oni ponešto mlađi mogu uživati u dječjem viteškom turniru i srednjovjekovnim igrama te ulasku u čarobno kraljevstvo vila koje će ih odvesti putujuće kazalište mladih Orfej-elektron. U njihovim predstavama vidjet ćemo ima li vitez doista željezno srce a u plesno-mimičkom predstavom Ljepotica i zvijer ispričat će nam toplu priču o ovoj neobičnoj ljubavi. Turnir će posjetiti i putujuća Gipssy družina Gajary koja će izvesti predstavu s marionetama.

Svake godine posebnu pozornost privlače različiti programi s vatrom. Tu su opsade i borbe s vatrom, no i žongliranje s vatrom i prateći nastup trbušne plesačice.

Viteški turnir u Gornjoj Stubici prvo je takvo događanje u Hrvatskoj i nedavno je u velikom istraživanju portala vikendplaner.info, u kojem je anketirano više od 3000 ljudi, upravo ova priredbu u kategoriji događaja i običaja zauzeo prvo mjesto u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Dobru prihvaćenost Turnir duguje raznovrsnom programu namijenjenom svim kategorijama posjetitelja. Ovdje će na svoje doći kako mladi, tako i obitelji s djecom, oni malo stariji koji bi se rado prisjetili nekih prošlih vremena.

Kroz program će posjetitelje voditi Adam Končić, Vid Balog i Zdravko Grabušić.

Dio atmosfere možete ponijeti i sa sobom: slikati se s vitezovima i damama, kupiti drvene mačeve i štitove, različite dijelove opreme. Na turniru se prodaju domaći kolači koje peku žene iz okolice, posjetitelji upoznaju tradicionalna jela. Ponuđene su i drvene dječje igračke, koje djeca imaju sve manje prilike upoznati.

Iskoristite priliku: iskoračite na jedan dan iz užurbanosti 21. stoljeća u tajanstveni svijet srednjega vijeka. Provedite dan daleko od svakodnevice, napunite baterije i ponesite lijepe uspomene iz stubičkog kraja.

11.06.2011. 08:49:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh