« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
TEST TOLERANCIJE

Gay parada u Splitu ide na Rivu

Kaos i strah vladaju Splitom, sudionike povorke gađaju kamenjem i topovskim udarima

Splitski gay pride - dan visokog rizika
Više o

Split

,

gay pride

,

Iskorak

,

Kontra

,

Domine

Priča o Gay paradi u Splitu dobiva sve kompliciranije zaplete, a od samog početka Split na to gleda kao na sramotu koju treba dobro sakriti. Stoga je gradsko poglavarstvo dalo Prokurative kao lokaciju na kojoj bi se manifestacija trebala održati, no čini se da neći ići tako glatko.

Iako i gradonačelnik Kerum i ostatak političara poziva građane na razboritost i mir, sigurno je da gay parada ne može i neće proći u miru. Stoga je PU Splitsko-dalmatinska zatražila pojačanja iz okolnih uprava, a prema planu uz kolonu bi trebalo biti 400 policajaca, a cijela će se manifestacija snimati kako bi se potencijalni izgrednici mogli privesti.

Inače, okupljanje je počelo u 13.30 u Đardinu, a povorka kojoj na čelu stoje Thompson, Kerum i Severina od kartona uspjela je mirno šetati tek pola sata, uz lagane provokacije sa štekata kafića.

Na rivi se okupilo nekoliko tisuća protivnika parade, a prve su jače provokacije počele su u Marmontovoj, gdje ih je nekoliko stotina okupljenih dočekalo hukanjem. U nastavku parade, na samom ulazu na rivu prosvjednici su ih zasuli kamenjem, bocama i topovskim udarima.

Interventna policija više manje mlati koga stigne, uhićeno je gotovo stotinjak prosvjednika protiv gay parade, no paljba topovskim udarima, bakljama, kamenjem i bocama ne prestaje, kao ni skandiranje Ubij pedera!.

Policija se prilično izgubila, jer nije u mogućnosti obuzdati gomilu koja napada sudionike gay parade, a oni su pak odlučni u namjeri da dođu do bine na kojoj bi trebali održati govore. Kaotična je situacija na cijeloj rivi koja izgleda kao bojno polje.

Tek nekoliko desetaka prosvjednika došlo je do pozornice s koje se pušta muzika, a policija ih je ogradila pomičnim ogradama kako bi ih odvojila od par tisuća demonstranata koji neprekidno pjevaju i pokušavaju prekinuti paradu. Iznad rive pojavio se i policijski helikopter.

11.06.2011. 11:55:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh