« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
komentar nato-a

Više vojnika olakšat će predaju ovlasti afganistanskim snagama

Obamin plan predviđa da se američke snage u 2011. smanje usporedo s afganistanskim preuzimanjem dužnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

pojačanja

,

Anders Fogh Rasmussen

,

Stanley McChrystal

Povećanje broja stranih vojnika u Afganistanu omogućit će NATO-u da počne postupan prijenos sigurnosnih obveza na afganistanske snage, a dogodine bi tim prijenosom bilo obuhvaćeno 10-15 područja, objavio je u srijedu NATO.

Američki predsjednik Barack Obama objavio je plan da pošalje još trideset tisuća vojnika u Afganistan, a glavni tajnik ANTO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je kako očekuje da druge zemlje koje daju vojnike u afganistansku misiju daju barem pet tisuća dodatnih vojnika, a možda i koju tisuću više.

Obamin plan predviđa da se američke snage u 2011. smanje usporedo s afganistanskim preuzimanjem dužnosti, ali Rasmussen je naglasio da nije riječ o izlaznoj strategiji nego o postupnom prijenosu ovlasti na Afganistance.

"Na temelju onoga što mi sada znamo o stanju sigurnosti u raznim dijelovima Afganistana, smatram da je realno da u idućoj godini ostvarimo prijenos odgovornosti na Afganistance u 10 do 15 područja", rekao je. No taj prijenos može se ostvariti samo uz određene uvjete.

"Nećemo otići dok ne budemo sigurni da su afganistanske snage sigurnosti mogu preuzeti odgovornost u tom određenom području", objasnio je. Afganistan ima 34 pokrajine i nekoliko stotina oblasti. NATO planira znatno intenzivirati školovanje afganistanske vojske i policije kako bi mogli preuzeti dužnost, ali očekuje se da će taj proces trajati godinama.

Američki i NATO-ov zapovjednik general Stanley McChrystal preporučio je da se afganistanske snage udvostruče i povećaju na 400 tisuća pripadnika, a službeno se predviđa da će to trajati najmanje do 2013. Prema NATO izvorima, zasad su četiri zemlje ponudile povećanje broja vojnika u Afganistanu: Britanija (500), Gruzija (900), Poljska (600) i Slovačka (250). (hina/metro-portal)

02.12.2009. 20:31:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    alb123456
    03.12.2009. 11:06
    hello, i'm a new member
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh