« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
UJEDINJENI NARODI:

Siromaštvo se neće prepoloviti do 2015. bez prestanka diskriminacije invalida

Iskustvo je pokazalo, kada osobe s invaliditetom dobiju moć sudjelovati i voditi proces razvoja stvara se šansa za cijelu zajednicu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

invaliditet

,

siromaštvo

,

Ujedinjeni narodi

,

Navi Pillay

,

Mohamed Al-Taravani

Ostvarenje milenijskog cilja da se do 2015. prepolovi broj siromašnih u svijetu neće biti moguće sve dok je diskriminirano 650 milijuna osoba s invaliditetom, upozorili su Ujedinjeni narodi u srijedu, a glavni tajnik istaknuo da uključenje tih ljudi u društvo pridonosi njegovu cjelokupnom razvoju.

Uoči 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji će se ove godine usredotočiti na milenijski cilj da se prepolovi broj siromašnih, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon poručuje da se svijet mora "skrbiti da poboljša životni standard i kvalitetu života za sve".

"Svi mi možemo imati invaliditet, svi smo mu izloženi privremeno ili trajno, poglavito sa starenjem", poručio je Ban.

Navi Pillay, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava u priopćenju ističe da je skupina osoba s invaliditetom "najzanemarenija u svijetu", napose u zemljama u razvoju, javlja agencija AFP.

"Statistički podaci su šokantni za našu savjest", poručuje Pillay i upozorava "ne iziđu li osobe s invaliditetom iz sjene u zemljama u razvoju, bit će nemoguće prepoloviti broj siromašnih do 2015. i dati svakoj djevojčici ili dječaku šansu za osnovno obrazovanje", rekla je.

Oko 20 posto najsiromašnijih osoba ima neki oblik invaliditeta, a UN procjenjuje da izvan obrazovnog procesa ostaje 90 posto djece s invaliditetom koja žive u zemljama u razvoju. Glavni tajnik UN-a naglasio je u svojoj poruci važnost uključenja.

"Iskustvo je pokazalo, kada osobe s invaliditetom dobiju moć sudjelovati i voditi proces razvoja, da se cijela zajednica otvara. Njihovo uključenje stvara šanse za sve - one s invaliditetom i one bez njih", kaže Ban.

UN-ov odbor za osobe s invaliditetom održao je u veljači svoje prvo zasjedanje u Ženevi te izrazio žaljenje što vlade ne popisuju osobe s invaliditetom čime propuštaju uzeti u obzir njihove potrebe i prava.

Predsjednik tog UN-ova odbora Mohamed Al-Taravani koji je i sam osoba s invaliditetom, otkrio je na konferenciji za novinare kakvoj su diskriminaciji izloženi, a govorio je i iz vlastita iskustva.

Prozvao je napose Italiju i Austriju, obje potpisnice Konvencije o osobama s invaliditetom, te zračnog prijevoznika Alitaliju koji je od njega zahtijevao da ispuni liječničke potvrde da je sposoban putovati zrakoplovom.

Taj zahtjev, prvi u 34 godina života nakon prometne nesreće koja mu je nanijela invaliditet, "bio je tako ponižavajuć", rekao je.

UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom stupila je na snagu 2008. (hina/metro-portal)

02.12.2009. 21:13:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh