« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ŠTEDNJA NA KULTURI

Štrajk zatvorio pariške znamenitosti i muzeje

Louvre i Versailles još su otvoreni, ali ako se štrajk proširi, mogao bi zahvatiti i turističke znamenitosti izvan Pariza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

štrajk

,

Francuska

,

Pariz

,

pariške znamenitosti

,

Centar za nacionalne spomenike

Zbog štrajka osoblja u muzejima i velikim francuskim nacionalnim spomenicima zatvorene su prestižne pariške znamenitosti poput Slavoluka pobjede, muzeja Orsaya i Centra Pompidoua, priopćio je Centar za nacionalne spomenike (CMN).

Sindikat zaposlenika u ministarstvu kulture, pod čijom su nadležnosti muzeji i spomenici, pozvao je na štrajk u znak prosvjeda protiv smanjenja osoblja u sklopu vladine politike osjetnog smanjenja broja radnih mjesta u javnoj upravi.

Sindikalni pokret je krenuo iz Centra Pompidoua gdje je izložena najveća kolekcija moderne europske umjetnosti, koji je zatvorena za javnost još od 23. studenoga.

Štrajk je u srijedu zahvatio i Slavoluk pobjede, muzej Orsay, koji je posvećen slikarstvu XIX. stoljeća, i gotičku kapelu Sainte-Chapelle iz XIII. stoljeća, koji su svi zatvoreni za posjetitelje. Otvoreni su ostali Louvre i dvorac Versailles.

Kako bi se smanjio veliki javni dug zemlje, francuska vlada je među ostalim odlučila ne zamijeniti svakog drugog službenika koji odlazi u mirovinu, zbog čega je ukinuto nekoliko tisuća radnih mjesta u javnom sektoru.

Ako se štrajk proširi, mogao bi zahvatiti i turističke znamenitosti izvan Pariza, poput otoka Mont Saint-Michela i srednjovjekovne utvrde Carcassonne. (hina/metro-portal)

02.12.2009. 20:18:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh