« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Više od dvije trećine kućanstava nema dostatne prihode

Prosječno 6.920 od 8.950 kuna nužnih za pokrivanje osnovnih potreba.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

GfK

,

potrošačka košarica

,

kućanstvo

,

financijske obveze

,

osnovne potrebe

,

kućni budžet

,

primanja kućanstva

Više od dvije trećine hrvatskih kućanstava odnosno njih 68 posto ima problema s podmirivanjem mjesečnih financijskih obveza, pokazuju rezultati ankete agencije GfK Hrvatske o pokrivenosti troškova raspoloživim prihodima kućanstva u 2008. godini, provedene u prosincu.

Prosječno kućanstvo u 2008. raspolagalo je mjesečno s oko 6.920 kuna, a prema njihovoj subjektivnoj procjeni potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih potreba obitelji kreću se na razini od oko 8.950 kuna.

Razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda iznosi u prosjeku oko dvije tisuće kuna, odnosno potrebni su prihodi u prosjeku za više od 20 posto veći od ostvarenih.

Pritom ostvarene prihode veće od potrebnih ima oko 12 posto kućanstava, dok 17 posto kućanstava ima točno koliko im treba. Njih 68 posto pak navodi da treba više prihode od postojećih, a 3 posto nije željelo odgovoriti.

Prema rezultatima GfK-ova istraživanja, primanja kućanstava sa financijskim poteškoćama trebala bi u prosjeku biti čak 67 posto veća da bi mogla primjereno pokriti troškove za osnovne životne potrebe.

Prosječno kućanstvo lani je, prema anketi, raspolagalo mjesečno s oko 6.920 kuna (961 euro), pri čemu su prihodi najmanji u Slavoniji (791 euro), a najveći u Zagrebu s okolicom (1.156 eura).

Najviša pojedinačna stavka u kućnom budžetu i dalje je hrana (oko 30 posto), a slijede ukupni troškovi stanovanja (oko 16 posto). To su ujedno troškovi koje imaju sva kućanstva i već oni (hrana i troškovi stanovanja) zajedno čine gotovo polovinu svih troškova.

Osim tih troškova, najviše su zastupljeni troškovi za odjeću i obuću, telefoniranje te promet.

Tek oko četvrtine kućanstava odvajalo je tijekom prošle godine nešto za štednju, a oko 16 posto otplaćivalo je barem jedan stambeni kredit.

U odnosu na 2007. godinu kućanstva su u 2008. izdvajala više na gotovo sve vrste troškova. Neznatno manje trošila su na fiksni telefon, dok su troškovi za kulturu, rekreaciju i zabavu ostali na istoj razini, ali dosta manje je utrošeno na kupovinu trajnih dobara, pokazuje istraživanje GfK-a. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 14:56:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh