« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZAGAĐIVAČI

Više od 110 zemalja podupire dogovor o klimi iz Kopenhagena

Tajništvo UN-a za klimatske promjene tek je sastavilo popis zemalja od Albanije do Zambije

(Getty Images)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

zagađivači

,

staklenički plinovi

,

Kopenhagen summit

Više od 110 zemalja, uključujući i velike "zagađivače" poput SAD-a i Kine, podupire neobvezujući dogovor iz Kopenhagena o borbi protiv klimatskih promjena, doznaje se u srijedu s tek objavljenog popisa zemalja koje je sastavilo Tajništvo UN-a za klimatske promjene.

Taj popis zemalja, od Albanije do Zambije, odagnao je bojazni vezane uz potporu dogovoru postignutom na prosinačkom summitu o klimi u danskoj prijestolnici.

Taj dogovor, koji nije obvezujući, zagovara ograničavanje globalnog zatopljenja na ispod dva stupnja Celzija, ali ne nalaže zemljama kako to postići. Taj bi dogovor također trebao omogućiti izdvajanje skoro 10 milijardi dolara godišnje za siromašne zemlje do 2012. i najmanje 100 milijardi dolara od 2020. kako bi im se pomoglo u smanjenju emisije stakleničkih plinova i kako bi se mogle nositi s negativnim posljedicama klimatskih promjena, poput poplava, suša i povećanja razine mora.

Na popisu zemalja koje podržavaju dogovor su i ostali veliki zagađivači - EU, Rusija, Indija i Japan. (hina/metro-portal)

31.03.2010. 13:28:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh