« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Više ne kupuju Sony

Prestižna tvrtka uvijek ispred svih po novitetima koje svatko mora imati, bilježi velike gubitke.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Sony

,

elektronički noviteti

Japanski proizvođač elektroničkih uređaja Sony prepolovio je u petak svoje prognoze o dobiti u fiskalnoj godini, nakon što je kreditna kriza naštetila potražnji za njegovim kamerama i televizorima s ravnim ekranima, te podigla vrijednost jena.

Japanski elektronički konglomerat revidirao je naniže svoju prognozu o operativnoj dobiti u fiskalnoj godini za 57 posto, na 200 milijardi jena (2 milijarde dolara), uslijed usporavanja potražnje za njegovim televizorima i Cyber-shot digitalnim foto-aparatima, dodavši da je nedavno jačanje jena naprema euru i dolaru nagrizlo njegovu dobit.

Također bi mogao zatvoriti neke tvornice, smanjiti kapitalnu potrošnju i srezati radna mjesta kako bi se morao nositi s poslovnim okruženjem, za koje upozorava da bi moglo ostati slabo tijekom većeg dijela iduće godine.

Revizija Sonyjeve prognoze potaknula je zabrinutost u vezi sa zaradom ostalih japanskih izvoznika roba koje se baziraju na razvijenoj tehnologiji.

"Uviđamo rizik daljnjeg smanjenja i smatramo da negativne vijest nisu iscrpljene", kazao je Goldman Sachs, analitičar iz Yuji Fujimori u obavijesti klijentima.

Vrijednost dionica Sonya pala je u petak za 13 posto, kliznuvši na najnižu razinu u 13 godina. Pad vrijednosti dionica zabilježili su i Canon i Panasonic, za 6,4 odnosno 7,8 posto. (hina/metro-portal)

24.10.2008. 14:58:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh