« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Nafta pada, OPEC prijeti smanjenjem proizvodnje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

nafta

,

cijena nafte

,

OPEC

,

pad cijene nafte

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima za tri dolara nakon što je sumorno raspoloženje zbog globalnog gospodarskog usporavanja koje je potkopalo potražnju potisnulo u drugi plan OPEC-ov dogovor o smanjenju proizvodnje.

Na američkom tržištu barel sirove nafte za isporuke u prosincu pojeftinio je do podneva za 3,18 dolara na 64,68 dolara, nakon što je nakratko dotaknuo 63,05 dolara, najnižu razinu od svibnja 2007. Na tržištu u Londonu cijena barela bila je u minusu 3,12 dolara, kliznuvši na 62,80 dolara.

U samo mjesec dana cijene sirove nafte pale su za 41 dolar.

Njihov je pad potaknuo ministre za naftu članica OPEC-a da na hitnom sastanku u Beču smanje proizvodnju za 1,5 milijun barela sirove nafte dnevno. Ministar za naftu Saudijske Arabije Ali al-Naimi potvrdio je da je naftni kartel odlučio smanjiti proizvodnju počevši od 1. studenoga.

Trgovci su kazali da OPEC-ova akcija možda neće biti dovoljna da zaustavi klizanje cijena nafte koje su se stropoštale s rekordnih 147 dolara za barel, zabilježenih u srpnju.

"Već smo svjedočili padu potražnje od 2 milijuna barela dnevno. Nisam uvjeren da će to smanjenje biti dovoljno da zaustavi klizanje cijena", kazao je Rob Laughlin, broker iz MF Global.

Cijene nafte pale su nakon što je kreditna kriza pogodila gospodarski rast i potražnju za naftom u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom potrošaču energije, te u ostalim industrijskim zemljama.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) kritizirala je OPEC-ovu odluku o smanjenju proizvodnje. "To nije korisna odluka jer su tržišta vrlo nervozna", kazao je Eduardo Lopez, viši analitičar u IEA. (hina/metro-portal)

24.10.2008. 14:48:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh