« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Tržišta kapitala ulaze u neizvjestan tjedan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

bankarska kriza

,

Wall Street

,

cijene dionica

Financijska tržišta se pripremaju na visokorizičan tjedan zbog iznimno teške financijske krize koja industrijski razvijene zemlje i dalje gura u recesiju i oštro pritišće zemlje u razvoju.

Tako je glavni direktor Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn u nedjelju objavio da je Ukrajini odobren zajam od 16,5 milijarda dolara, uz uvjet da ova donese plan za spašavanje gospodarstva.

U petak je MMF već pohitao u pomoć Islandu koji je doživio slom svog bankovnog sustava, odobrivši mu zajam od 2,1 milijardu dolara, prvi koji je od 1976. odobrio nekoj zapadnoeuropskoj zemlji.

Ulagači će u četvrtak pomno pratiti objavljivanje prve procjene američkog BDP-a u trećem tromjesečju, za koji se očekuje da će padati, kojemu će prethoditi nekoliko gospodarskih pokazatelja u SAD-u i u Europi.

Tržišta usto očekuju velik broj rezultata i procjena američkih, europskih i japanskih poduzeća, uglavnom pesimističkih. Burze naftnih monarhija u Zaljevu, jedine koje su radile u nedjelju, završile su u padu: Ryad je izgubio 1,66 posto, Kuvajt 3,5, Dubai 4,75, Abu Dhabi 4.

U očekivanju velikog summita G20 (najveće industrijski razvijene zemlje i zemlje u razvoju) koji će se 15. studenoga održati u Washingtonu, a bit će posvećen reformi međunarodnoga financijskog sustava, u cijelom svijetu raste strah od širenja financijske krize na "stvarno" gospodarstvo.

Kineska središnja banka u nedjelju je objavila da će Kina, ne podcjenjujući utjecaj krize, svladati krizu jer ima prilično snažno gospodarstvo.

No na jugu Kine tisućama tvornica prijeti zatvaranje. Bogata pokrajina Guangdong s tvornicama okrenutim izvozu, trebala bi izgubiti 9.000 od 45.000 svojih pogona, prema procjenama.

U Zaljevu, Kuvajt je morao osnovati krizni stožer i obvezao se da će jamčiti bankovne uloge. Ta je odluka došla pošto je Gulf Bank, druga po veličini u emiratu, pretrpjela gubitke u transakcijama s derivatima, što je dovelo do privremenog skidanja njezine kotacije s burze.

No šest zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu (CCG) u subotu je na izvanrednoj sjednici u Ryadu očitovalo "svoje povjerenje u stabilnost" područnog financijskog sustava.

U Južnoj Americi, ministri financija i guverneri središnjih banaka Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) u ponedjeljak će održati kriznu sjednicu u Braziliji kako bi smirili financijsku buru.

"Nitko nema brzo rješenje. Ne zavaravamo se da ćemo riješiti sve probleme", upozorio je ipak šef brazilske diplomacije Celso Amorim, domaćin tog izvanrednog sastanka koji se održava nakon crnog tjedna za latinskoamerička tržišta, napose za brazilsko i argentinsko. (hina/metro-portal)

26.10.2008. 19:42:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh