« Život
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
MA DA?

Više Celzijusa - više nasilja

Prikupljeni dokazi pokazuju da su ljudska bića na planetu slabije sposobna suprotstaviti se visokim temperaturama

Na nasilje utječu i temperature
Na nasilje utječu i temperature (Arhiva)
Više o

temperature

,

nasilje

,

visoke temperature

Povezanost između visokih temperatura i količine nasilja mogla bi imati katastrofalne posljedice ako se globalno zagrijavanje nastavi, upozorili su znanstvenici s američkih sveučilišta Berkeley i Princeton koji su proveli istraživanje.

"Mislimo da su učinci koje smo pobrojali dovoljno veliki da stvar shvatimo ozbiljno te si postavimo pitanje može li ono što danas činimo ili ne činimo utjecati na stupanj nasilja naše djece sutra", rekao je Solomon Hsiang, glavni autor studije.

Znanstvenici su izradili metastudiju na temelju šezdesetak studija koje to pitanje postavljaju u različitim disciplinama kao što su arheologija, klimatologija, političke znanosti ili ekonomija.

Jedna studija pokazuje da je kriminalno nasilje - napadi, silovanja, ubojstva, nasilje u obitelji, češće pri visokim temperaturama.

"Prikupljeni dokazi pokazuju da su ljudska bića na planetu slabije sposobna suprotstaviti se visokim temperaturama", navodi Marshall Burke, suautor istraživanja.

Za to postoji nekoliko teorija.

Prema jednoj od njih žetva je slabija pri visokim temperaturama zbog suše te su ljudi skloniji uzeti oružje kako bi osigurali hranu i preživjeli.

Prema drugoj, vrućina izaziva fiziološke učinke koji izazivaju nasilne reakcije.

"Nasilni sukobi izbijaju iz niza razloga, no češći su kada se klima pogorša", zaključuje Solomon Hsiang.

11.05.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh