« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
znala je baka

Čaroban vinski ocat

Znanstvenici potvrdili narodnu medicinu

(Corbis)
Više o

vinski ocat

Vinski ocat jedan je od najprirodnijih djelotvornih oružja za borbu protiv prekomjernih kilograma. Mnogi su od nas više puta čuli kako se masnoća u krvi uspješno liječi najprirodnijim jabučnim octom, znanstvenici iz Japana ovih su dana dokazali kako je vinski ocat jednako dobar, ako ne i bolji lijek protiv masnoće.

Istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je da octena kiselina ubrzava razgradnju masti u organizmu za 10 posto. Vinski se ocat u pravilu koristi za pripravljanje salata i raznih jela, ali je odavna poznat narodni lijek za razne bolesti i ozljede.

Kako mu ime i govori stvara se od vina, bijelog ili crnog, a što je vino kvalitetnije i ocat je bolji. Samom se vinu pripisuje ljekovitost u doziranju jedne čašice dnevno koliko je potrebno popiti, ako imate kardiovaskularna oboljenja. Crno vino sadrži resveratrol, tvar koja sa nalazi u crnom vinu i čemu ono zahvaljuje svoju boju, a ima snažno antioksidativno djelovanje, a prenosi se i u ocat.

Vinski pak ocat obiluje elementima u tragovima koji su nam potrebni u svakodnevnoj ishrani: kalcij, magnezij, kalij, fosfor, željezo i bakar.

Vinski se ocat od davnina koristi kao začin, ali i konzervans jer je poznat po svom antiseptičkom i protuupalnom djelovanju jer je prirodni dezinficijens protiv bakterija. Studija objavljena u znanstvenom magazinu Journal of Agricultural and Food Accumulation ješ je jednom dokazala kako je vraćanje korijenima i onome što su jeli i konzumirali naši djedovi i bake najzdravije što možemo učiniti za naše tijelo. Ne zaboravimo kako je ocat oduvijek bio prvoklasan lijek za one koji svoju kožu nemarno prepuste zubićima sunca.(metro-portal)

08.07.2009. 11:22:47
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Snezans
    13.09.2019. 00:56
    Koliko ocet vinski se moze konzumirati dnevno,koliko je maksimalna mjera ?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh