« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
'NISAM KRIV'

Viktor But izjavio da nije krijumčario oružje za ubijanje Amerikanaca

Izjašnjavanje o krivnji uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što je But izručen SAD-u iz Tajlanda, poslije dvije godine pravne borbe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

izručenje

,

Viktor But

,

Viktor Bout

,

trgovina oružje

Viktor But (Bout, Butt, Bulakin, Budd), navodni ruski trgovac oružjem kojeg je Tajland izručio SAD-u, u srijedu se na sudu u New Yorku izjasnio da nije kriv za optužbe da je pristao opskrbiti s oružjem gerilce kolumbijskog pokreta FARC, koji su namjeravali ubijati Amerikance.

Izjašnjavanje o krivnji uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što je But izručen SAD-u iz Tajlanda, poslije dvije godine pravne borbe. But, bivši časnik sovjetskog Ratnog zrakoplovstva, vodio je tvrtku za zrakoplovni transport, specijaliziranu za dopremu legitimnog tereta u zone sukoba, no američke vlasti označile su ga najzloglasnijim svjetskim trgovcem oružja, koji svoje poslovanje koristi za isporuke oružja diljem svijeta. Među njegovim su navodnim klijentima liberijski čelnik Charles Taylor i libijski vođa Moammar Gadhafi.

"Takozvani 'trgovac smrću' sada je savezni zatvorenik. Nitko nije izvan dohvata zakona", rekao je savezni odvjetnik suda na Manhattanu, Preet Bharara, na konferenciji za novinare. Tužitelj je kazao da je But tajno snimljen kako zagovara da se njegovo oružje može koristiti za ubijanje Amerikanaca i da podržava ciljeve FARC-a. Dodao je da je But posebno označen na popisu Ureda za kontrolu inozemne imovine u srpnju 2004., zbog aktivnosti vezanih uz trgovinu oružjem u Liberiji, a optužnica navodi još 30 tvrtki i pojedinaca povezanih s njim.

Prema navodima iz optužnice, agenti američke agencije za suzbijanje trgovine narkoticima - DEA, radeći prikriveno kao predstavnici kolumbijske pobunjeničke skupine FARC, uvjerili su Buta da im proda oružje, uključujući 700 do 800 raketa zemlja-zrak, 5000 automatskih pušaka AK-47, bespilotne letjelice i nagazne mine, s ciljem ubijanja Amerikanaca. Urota s agentima DEA razvijala se od studenoga 2007., do ožujka 2008., kada je But uhićen u hotelu u Bangkoku.

"Viktor But optužen je u Sjedinjenim Državama, ali su njegove navodne aktivnosti u trgovini oružjem i potpora oružanim sukobima u Africi, bile uzrok zabrinutosti diljem svijeta. Njegovo izručenje je pobjeda vladavine prava u svijetu", rekao je američki ministar pravosuđa Eric Holder u priopćenju. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 08:12:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh