« Zdravlje
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
STVARNO?

Vikinzi su umirali zbog velikih boginja

Samo u 20. stoljeću procjenjuje se da je variola vera pobila između 300 milijuna i pola milijarde ljudi. Unatoč pisanim tragovima, dokazi o najstarijim slučajevima zaraze ovom bolesti do sada su sezali najdalje u 16. stoljeće

Ma koliko čudno zvučalo...
Ma koliko čudno zvučalo... (Arhiva)
Više o

Vikinzi

,

velike boginje

Velika skupina znanstvenika objavila je u Scienceu da je genetskim sekvencioniranjem pronašla tragove virusa variole vere kod 13 Europljana iz davnih stoljeća, od kojih se posmrtni ostaci njih 11 odnose na razdoblje između 650. i 1050. godine.

Riječ je bila o pripadnicama Vikinga, čiji su kosturi pronađeno od Danske do Rusije. Za njih znanstvenici navode da je njihov virus bio soja bitno različitog od modernog virusa, a ovakvo otkriće znači da je najraniji dokazani slučaj sada 1000 godina stariji nego što je to bio slučaj donedavno.

Velike boginje se, inače, smatraju iskorijenjenom bolesti u 20. stoljeću, za što najveće zasluge pripadaju programima cijepljenja. 

Znanstvenicima je odranije bilo jasno da su velike boginje morale biti prisutne među ljudima najmanje 3000 godina u povijest, neki mumificirani ljudski ostaci sugerirali su čak da su morale postojati još prije 3570 godina.

No, materijalni dokaz nije postojao.

Ovim otkrićem pada u vodu teorija da su velike boginje u Europu stigle tijekom križarskih ratova s Bliskog istoka. Sada je jasno da su velike boginje bile prisutne diljem Europe puno ranije, kratko nakon propasti Zapadnog Rimskog carstva.

Iako nije dokazano, najprisutnija teorija o porijeklu velikih boginja navodi prijelaz s glodavaca na ljude na području Afrike prije između 68.000 i 16.000 godina.

27.07.2020. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh