« Žene
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Za um i tijelo

Holističkim metodama do uspješnijeg liječenja raka dojke

Iako sami po sebi nisu lijekovi, holistički tretmani baziraju se na posvećivanju vremena umu i tijelu

(Wikipedia)
Više o

rak dojke

,

hipnoterapija

,

yoga

,

holističke metode liječenja

,

akupunktura

,

nutricionizam

„Samo dvije riječi dovoljne su da se nečiji život promijeni. Te riječi su „rak dojke". Primjenjujem holističke metode u liječenju svojih pacijentica", objašnjava onkolog dr. Weiss.

Način na koji se um povezuje s tijelom igra ogromnu ulogu u pacijentičinoj borbi protiv raka.

U bolnici se, npr., nalaze doktori koji se bave fizičkim problemima, ali ono što je često zanemareno je pacijentovo stanje uma. „Iznimno je bitno da doktori otkriju što se događa u ženinom umu da bi mogli rješavati temeljni simptomi poput nedostatka sna, anksioznosti ili unutarnje brige. Oboljele od raka dojka često okrivljuju same sebe preispitujući svoj životni stil i same sebe.  Posebno preispituju sebe kao osobe koje su bile prije bolesti."

Iako sami po sebi nisu lijekovi, holistički tretmani baziraju se ne tome da žene trebaju odvojiti vremena i posvetiti ga jednako svojem umu i tijelu, koje je iscrpljeno operacijama i kemoterapijom

YOGA

Yoga donosi mnogo stvari, ali disanje je ključno jer ono donosi opuštanje i meditaciju. Bez obzira na to čekate li s nestrpljenjem rezultate testova ili vam se ne spava, disanje će vam pomoći da se fokusirate. Yoga također izgrađuje fizičku snagu, ispravlja držanje, ravnotežu, fleksibilnost i kretanje. Paralelno s dijagnozom, žene osjećaju da ih je tijelo izdalo. Yoga pomaže u izgrađivanju pouzdanja prema tijelu.

AKUPUNKTURA

Akupunktura se sastoji u postavljanju tankih iglica na određena mjesta na tijelu i pomaže održati pozitivni tijek energije kroz tijelo. Akupunktura umiruje glavobolje, mučninu, bol i neugodu uzrokovanu liječenjem. Dr. Weiss upozorava na jednu stvar: „nikad ne postavljajte igle na ruku koja je blizu rakom zahvaćene dojke jer to može uzrokovati pojavu limfedema". Na tim mjestima limfni sustav je oštećen ili blokiran, što uzrokuje nakupljanje tekućine u mekom tkivu stvarajući oteknuće ili infekciju. U ovom slučaju, pacijentice mogu izabrati akupresuru, koja se sastoji od stvaranja pritiska rukama(umjesto iglama) na određenim točkama u tijelu.

VIZUALIZACIJA

Vizualizacija se fokusira na podsvjesno, služeći se meditacijom kako bismo se usredotočili na um i opuštanje. Pacijentice su prisiljene zamisliti neko mjesto utjehe ili inspiracije, poput plaže i zvuka valova. Mnoge žene su paralizirane i to im otežava prizemljenost. Vizualizacija pomaže u otklanjanju anksioznosti, a također pomaže ženama da se nose s napredovanjem bolesti.

BIOLOŠKO LIJEČENJE

Puno rjeđe primjenjivano i manje priznato, biološko liječenje je repetitivni trening opuštanja uma. Fiziološki, zaista postoji fizičko stanje relaksiranosti koje se definira kao stanje koje usporava rad srca i smanjuje krvni tlak.

NUTRICIONIZAM

Moderne dijete mogu biti nezdrave, a mnogi ljudi svakodnevni jedu prerađenu hranu. Dr. Weiss tvrdi da svi trebaju jesti između pet i devet po 5 do 9 komada voća ili povrća, s tim da moramo imati na umu da treba izbjegavati pesticide. Dakle, trebali bismo konzumirati samo organsku hranu.

Hrana s malo masnoće i izbjegavanje mliječnih proizvoda najbolji su izbor, a prženu hranu treba izbjegavati. Isto vrijedi i za crveno meso, koje može sadržavati hormone. To je samo početak. Dr. Weiss tvrdi da postoji i poveznica između konzumiranja alkohola i raka dojke. Kaže da se konzumacija alkohola treba ograničiti na pet pića na tjedan - što više pijete, više riskirate.

HIPNOTERAPIJA

Hipnoterapija se služi tehnikom u kojemu um komunicira s tijelom. Poznata je i pod nazivom terapije upravljanja stanicama. Hipnoterapeutkinja Marisa Peer objašnjava da je se metoda bazira na tome kako tijelo odražava um. Pacijetice moraju reći stanicama što da rade i kako da se ponašaju, moraju zamisliti kako kako se stanice zaražene rakom proždiru. Rak donosi strah i tjeskobu, „moć uma upravo je nevjerojatna", objašnjava Peer.

„Jednom kada se ženi dijagnosticira rak dojke, ona se suočava sa strahom od umiranja. Hipnoterapija omogućava ženama da komuniciraju sa svojim tijelom, da se riješe ovog straha i uvjere se da njihova mašta radi za njih, a ne protiv njih. Mnoge žene plaše kemoterapija i lijekovi, a pod hipnozom mogu nagovoriti um da prihvati liječenje. To uvelike pomaže tijelu da učinkovito reagira na liječenje.

USPJEH ILI BORBA?

Učinkovitost holističkog pristupa raku dojke još uvijek je diskutabilna. „Definitivno se bore protiv raka", tvrdi dr. Weiss, „tijelo očekuje još mnogo zacijeljivanja i bitaka. Ako je vaš imunološki sustav slab i ako ste vi tjeskobni, nećete moći nadvladati fizičke izazove."

Piše: Romina McGuinness/ Metro World News
28.09.2009. 18:27:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh