« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
METODA ZAŠTITE

Gel koji se stavlja u vaginu spriječava prijenos virusa HIV

Gel sadrži lijek za AIDS tenofovir, a nanosi se u vaginu ili rektum prije spolnog odnosa zbog spriječavanja zaraze

Gel
Gel (Shutterstock)
Više o

AIDS

,

virus HIV

,

zaraza hiv-om

,

EHEC

,

Escherichia coli

Gel koji sadrži tenofovir, lijek za AIDS tvrtke Gilead Sciences, smanjio je zarazu virusom HIV -a kod žena za 39 posto tijekom dvije i pol godine, čime je zaštita od spolnog prijenosa virusa prvi put ostvarena na taj način, izvijestili su južnoafrički istraživači.

Rezultati pokazuju da bi se širenje zaraze moglo usporiti ako se ženama pruži način da se zaštite, rekao je dr. Salim Abdool Karim sa sveučilišta KwaZulu-Natal u južnofričkom Durbanu, u izvješću koje će biti izneseno u utorak na Međunarodnoj konferenciji o AIDS-u u Beču.

Istraživači godinama pokušavaju naći mikro bicidno sredstvo - gel, kremu, prsten ili tabletu - koje bi se stavilo u vaginu ili rektum prije spolnog odnosa kako bi se spriječio prijenos virusa HIV koji uzrokuje AIDS, no dosadašnji su rezultati bili razočaravajući.

>>Troškovi borbe s AIDS-om do 2030. popet će se na 35 milijardi dolara

Osim smanjenja prijenosa virusa HIV, gel je za 51 posto smanjio rizik od dobivanja genitalnog herpesa kod žena, što je bio neočekivani bonus.

Ispitivanje u kojem je sudjelovalo 889 žena u Durbanu i jednom zabačenom južnoafričkom selu pokazalo je i da su žene velikim dijelom koristile gel prema uputama, što je odgovor na pitanje može li takav proizvod funkcionirati u stvarnosti, rekao je Karim.

U ispitivanju mikrobicida nazvanog Caprisa istraživači su prvi put dosad koristili i lijek za AIDS tenofovir, a ispitivanja na majmunima jasno su sugerirala da on može štititi i od vaginalnih i od rektalnih infekcija.

>>Za liječenje AIDS-a ima nade

U Africi, u kojoj je zabilježena većina od 33 milijuna slučajeva zaraze HIV-om u svijetu, novi slučajevi AIDS-a najčešće se odnose na mlade žene koje su zarazili stariji muškarci.(hina/metro-portal)

20.07.2010. 00:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh