« Život
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Za liječenje AIDS-a ima nade

Trenutno se provodi 30 kliničkih ispitivanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

AIDS

,

HIV

,

lijek protiv AIDS-a

,

smrtonosne bolesti

Godinu dana nakon neuspješnog testiranja cjepiva protiv AIDS-a, znanstvenici koji su se prošloga tjedna okupili u Južnoafričkoj Republici (JAR), morali su redefinirati metode istraživanja koje će im omogućiti uspješniju borbu protiv virusa.

"Trenutačno smo u fazi velikih promjena u načinu razmišljanja i to ne samo kada je riječ o razvoju lijeka ili cjepiva", objasnio je direktor Inicijative za istraživanje cjepiva protiv AIDS-a Alan Bernstein koji sudjeluje na godišnjoj konferenciji o AIDS-u.

Prošle godine potonule su nade da će četvrt stoljeća istraživanja cjepiva završiti uspjehom. Klinička testiranja velikih razmjera koje je provodio američki laboratorij Merck, posebno u JAR, zemlji koja ima najveći broj seropozitivnih osoba u svijetu, prekinuta su nakon što su se injekcije pokazale neefikasnim.

Još gore je to što je tijekom pokusa bilo više osoba koje su se zarazile među cijepljenima, nego među onima koji su dobili placebo.

"Merckovi rezultati bili su veliko iznenađenje, svi su bili zbunjeni", prisjeća se Mitchell Warren iz Koalicije za cjepivo protiv virusa humane imunodeficijencije.

"Još se ne zna što se točno dogodilo. Ovaj poraz obvezuje znanstvenike da se okrenu drugim pristupima kako bi našli cjepivo protiv AIDS-a", dodao je.

Cjepiva koja su dosad razvijena omogućuju ljudskome tijelu da razvije antitijela koja neutraliziraju virus ili napadaju zaražene stanice kako spriječila širenje bolesti. No, virus koji uzrokuje AIDS brzo mutira, zbog čega je gotovo nemoguće otkriti cjepivo koje bi djelovalo na taj način.

Jedan od novih pristupa koji najviše obećava odnosi se na prirodni imunološki sustav, nespecifičan mehanizam zaštite koji odgovara na trenutačni napad na organizam, kaže Berstein.

"Sada znamo da imamo samo nekoliko sati da bismo zaustavili širenje virusa. to je zato što aktivacija prirodnog imuniteta može biti odlučujuća, ako razvijemo cjepivo", objasnio je.

Rezultati sljedeće godine 

No, "nitko ne bi mislio da će biti tako komplicirano". Trenutačno u svijetu traje približno 30 kliničkih testiranja. Najvažnije testiranje, koje obuhvaća 16.000 osoba, odvija se od 2003. godine. Rezultati bi trebali biti poznati sljedeće godine i dati dragocjene informacije o pandemiji.

Suočeni s uzastopnim neuspjesima u razvoju cjepiva, znanstvenici su zatražili prekid istraživanja, ističući kako bi bilo korisnije novac usmjeriti u druga sredstva prevencije ili liječenja bolesti.

S druge strane, početkom kolovoza su glavni sudionici istraživanja cjepiva protiv AIDS-a, koji su se okupili na konferenciji u Meksiku, potvrdili da će pandemija biti zaustavljena samo ako se otkrije preventivno cjepivo, a ne liječenjem već zaraženih osoba.

Anthony Fauci, jedan od glavnih istraživača iz Nacionalnih instituta zdravstva u SAD-u, naglasio je na konferenciji u Cape Townu: "Povijesno gledano, cjepiva su jeftinija" jer ukidaju troškove za liječenje bolesti. (hina/metro-portal)

21.10.2008. 14:41:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh