« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
terapija hipnozom

Djeca mogu maštom odagnati bol

Pomoću relaksacijskog CD-a djeca zamišljaju da lebde na oblaku što im pomaže protiv jakih bolova u trbuhu

(Wikipedia)
Više o

relaksacijski CD

,

maštom protiv bolova

,

Pediatrics

,

Miranda van Tilburg

,

David Candy

Istraživanja u SAD-u su pokazala da se djecu može naučiti kako se maštom boriti protiv bolova u trbuhu. To im omogućava relaksacijski CD koji od njih traži da zamišljaju kako, primjerice, lebde na oblaku, prenosi BBC.

Prema procjenama čak jedno od petero djece često pati od bolova u trbuhu.

U istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics djeca su sudjelovala u 20-minutnoj terapiji 'vođene mašte' - tehnike koja potiče osobu da zamišlja situacije koje će ublažiti određenu nelagodu.

U istraživanju je sudjelovalo 30 djece u dobi od 6 do 15 godina. Polovica su liječena ovom novom terapijom 8 tjedana, a polovica standardnim načinom liječenja.

Čak 73.3% djece koja su liječena terapijom CD-om rekli su da je njihova bol smanjena barem za 50 posto do kraja tretmana, za razliku od 26.7% djece koja su liječena 'normalnom' terapijom. Kod dvije trećine djece poboljšanja su bila vidljiva i 6 mjeseci kasnije.

Nije još posve jasno kako ovaj tretman djeluje, no studije su pokazale da je to djelomično zato što smanjuje nervozu. Neki znanstvenici misle da tehnike hipnoze smanjuju hipersenzibilnost u situacijama kao što je iritantna bol u trbuhu.

Voditeljica studije dr. Miranda van Tilburg kaže da je posebno uzbudljivo to što djeca ovu tehniku mogu koristiti i sama.

- Djeca odlično koriste maštu za razliku od odraslih koji prije toga moraju svladati mnoge barijere - kaže ona.

Profesor David Candy, pedijatrijski gastroenterolog u bolnici u Zapadnom Sussexu, kaže da je njegov tim isprobao hipnozu u maloj grupi djece koja su patila od teških bolova u trbuhu, te je postigao uspjeh baš kod svakog djeteta.

12.10.2009. 09:58:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh