« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
misli što piješ!

Bezalkoholna pića uništavaju organizam

Gazirana i negazirana pića u light i klasičnoj varijanti podjednako su štetna za zdravlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

gazirani sokovi

,

gazirana pića

,

bezalkoholna pića

Liječnici upozoravaju da su bezalkoholna pića poput cole, raznih sokova i ledenih čajeva najgori mogući izbor kada je riječ o pićima.

Vitamina i ostalih potrebnih hranjivih tvari sadrže u vrlo malim ili nikakvih količinama, ali su zato prepuna štetnih sastojaka poput kofeina, karbona, bijelog šećera ili supstituta za šećer te umjetnih boja, aroma i konzervansa.

Mnoga istraživanja otkrila su da konzumacija bezalkoholnih pića u velikim količinama, pogotovo kod djece, dovodi do zdravstvenih problema koji uključuju zubni karijes, pretilost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Vjerojatno najproblematičniji sastojak bezalkoholnih pića su ogromne količine bijelog šećera. Dok preporučena dnevna doza šećera ne bi smjela premašiti 10 žličica, samo jedna boca gaziranog ili negaziranog soka može sadržavati i više od toga.

Osim što uzrokuje dijabetes, prekomjeran unos bijelog šećera u tijelo dovodi do debljanja te neizravno povećava rizik od srčanih oboljenja i raka. Jedna studija je dokazala da se broj bijelih krvnih stanica uslijed velike količine šećera drastično smanjuje na nekoliko sati, a zabrinjavajuće rezultate dale su i analize tzv. „light" i dijetnih pića.

Ispijanje pola litre soka ili cole dnevno (bez obzira radilo se o „light" ili klasičnom proizvodu), dovodi do 30-postotnog povećanja obujma struka u jednoj godini. Dijetni proizvodi puni su, naime, umjetnih sladila koja su vrlo štetna za organizam - saharin je, primjerice, kancerogen.

Gazirana pića ujedno sadrže fosforne kiseline koje iscrpljuju kalcij iz krvi, a upravo je kalcij jedan od ključnih komponenti koštanih stanica.

Piti pametno stoga znači izbjegavati nezdrave bezalkoholne sokove i cole i zamijeniti ih bezopasnim, jednako osvježavajućim pićima. Preporučuju se voda, organski voćni sokovi s visokim udjelom voća te prirodan ledeni čaj kojeg se može dodatno začiniti cimetom, medom ili limunom.


03.11.2009. 09:09:50
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. facebook picture
    Marko Ivic
    05.11.2009. 18:29
    Zato ja pijem vino i pivu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh