« Život
objavljeno prije 15 godina
ZNANSTVENI BOOM

Stvorena laboratorijska sperma iz matičnih stanica

Britanski znanstvenici objavili su kako im je pošlo za rukom stvoriti ljudske spolne stanice iz matičnih stanica zametka

(Corbis)
Više o

matične stanice

,

sperma

,

NorthEast England Stem Cell Institute

,

Sveučilište u Newcastleu

,

Karim Nayernia

,

Stem Cells and Development

Znanstvenici sa Sveučilišta u Newcastleu i NorthEast England Stem Cell Institutea izvijestili su kako se koriste novom tehnikom za dobivanje stanica sperme od matičnih stanica zametka iz kojih tijekom razvoja nastaju sve druge stanice u tijelu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Stem Cells and Development. No brojni drugi britanski stručnjaci dovode u pitanje rezultate njihova istraživanja, uz komentar da stanice sperme umjetno stvorene u laboratorijima obično pokazuju abnormalnosti, a rezultati su već potaknuli rasprave o etičnosti takvih istraživanja.Unatoč kritikama to je prvi put u povijesti da je u laboratoriju stvoren ljudski spermij.

Voditelj istraživanja profesor Karim Nayernia, koji je već obavio niz sličnih uspješnih pokusa na miševima koji su uspjeli dobiti potomke, u priopćenju objavljenu u srijedu izjavio je kako će tehnika njegova tima omogućiti znanstvenicima da prouče na koji se način spermiji umnožavaju te se nadaju da će pomoći u liječenju neplodnih muškaraca.

Izvor: Hina

08.07.2009. 22:03:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh